• Et flott konsept, sier byråd Lisbeth Iversen.

Aleneforeldreforeningen i Bergen var fredag i møte med kommunen, der de la frem planer om et hus som medlemmene kan bruke til barnevakt og overnatting.

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) er svært positiv til forslaget.

Kopierer Oslo

— Vi hadde et konstruktivt møte. Det er et flott konsept som dekker et stort behov, og virker forebyggende med hensyn til livskvalitet og oppvekstvilkår for barn i familier med en foreldre, sier Iversen til bt.no.

Dermed kan Bergen få en blåkopi av et tilbud Oslo har vært alene om i Norge i 16 år. Huset Rødhette på Tøyen har plass til 30 brukere pluss barn. Avlastningstilbudet er blitt en stor suksess.

— Jeg har bedt dem sende en søknad om tilskudd, slik at byrådet kan se nærmere på saken og vurdere mulighet for støtte, sier Iversen.

Ta en vakt - få to

Foreldre kan tjene opp rett til barnevakt. Ved å ta en vakt får du to tilbake.

Ideen er også at barn kan overnatte i huset. Det skal alltid være en fast ansatt til stede, og aktiviteter for barna er inkludert i oppholdet.

— Jeg vet at folk flytter til Oslo bare for å kunne bruke Rødhette, sier prosjektleder Helene Aastveit.

Det er et flott konsept som dekker et stort behov Byråd Lisbeth Iversen

Aleneforeldreforeningen i Bergen er allerede begynt å se på hus og leiligheter.

— Vi ønsker oss noe med fire soverom. Det må ha sentral beliggenhet og tilgang til uteområde. Helst i gangavstand til sentrum, slik de som er på vakt enkelt kan benytte byens tilbud. Og så behøver vi finansiering av oppstart og drift, sier Aastveit.

— Dialogen med kommunen er god. Jeg tviler ikke på at vi får det til. Vi har ikke funnet et hus ennå, men har siktet oss inn på leiligheter som koster 18.000 til 25.000 kroner i måneden, sier hun.

Bollefest i parken

Bt.no traff Aastveit sammen med Wencke Borge Hystad og Viggo Sogn i Nordnesparken i Bergen søndag ettermiddag.

Aastveit og Sogn tar ofte seg barna Frida (5) og Lea Madeleine (5) til lekeplassen på Nordnes. I dag har de invitert Borge Hystad, som har kvittert med å bake 32 boller.

— Viggo og jeg samarbeider mye. Vi må finne løsninger. Mange aleneforeldre er utrolige kreative, sier Aastveit.

Høyre-politikeren Wencke Borge Hystad ble alenemor i 1973. Som bestemor 40 år senere bruker sine politiske kontakter til å skaffe neste generasjon et bedre tilbud.

Dermed fikk aleneforeldreforeningen innpass hos byråd Lisbeth Iversen og kommunaldirektørene Magne Ervik og Robert Råstad fredag.

En million i året

De fikk altså beskjed om å legge frem forslag med budsjett. I Oslo koster Rødhette, som fullfinansieres av kommunen, cirka en million kroner i året.

— Budsjettet er ikke klart, men det kan bli jnoe dyrere her. De har det litt trangt i Oslo. Vi vil ha litt større plass. De som er der, skal få lov å puste. Du skal også være opplagt når du skal passe barn. Hvis alle skal stues inn på få rom, blir det ikke sånn, sier Aastveit.

— Men hvis du først får et sted, er det alltid velvillighet blant bedriftene, for eksempel med tanke på å gi møbler, supplerer Wencke Borge Hystad.

Foreningen tror at eget hus kan bli et gjennombrudd på medlemssiden. Per i dag har de kun 160 medlemmer i Bergen, selv om 25 prosent av barna i Norge bor med aleneforeldre.

Er du alene med barn? Ville du brukt tilbudet? Diskuter under:

POSITIV: Byråd Lisbeth Iversen
ØRJAN DEISZ (arkiv)