Elin Opsahl er mor til Henriette på åtte måneder og Joakim på fire år. Da tannlegeregningen kom, måtte hun på sosialen.

— Det er forferdelig pinlig. Jeg gikk tidlig om morgenen for at jeg ikke skulle møte noen jeg kjenner, sier 28-åringen. Som mange andre aleneforsørgere sliter hun økonomisk. Går Bondevik-regjeringens forslag til statsbudsjett igjennom får hun det enda verre.

— Mange aleneforeldre vil få mindre enn sosialklienter, sier Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen.

Må selge leiligheten

Hovedtrekkene i regjeringens forslag er at småbarnstillegget forsvinner helt. Barnebidragene blir kraftig redusert. I tillegg blir trygden ikke justert etter prisstigning og lønnsvekst, hvilket i praksis betyr at den går ned.

— For meg betyr det at jeg rett og slett må selge leiligheten. Vi stortrives her, fireåringen kan leke ute og det er mange andre barn her. Blir økonomien trangere, orker jeg ikke å tenke på det engang, sier Opsahl.

Stig Rusten i Aleneforeldreforeningen er i harnisk over forslagene.

— Jeg blir provosert over at Bondevik-regjeringen sier de vil bekjempe fattigdommen. Men med sin politikk fratar de aleneforeldre en vesentlig del av inntekten deres. De holder oss for narr, sier Rusten.

- Tøffere enn jeg trodde

Elin Opsahl er i permisjon fra jobben som aktivitør der hun jobber med psykisk utviklingshemmede. Normalt har hun utbetalt 10.000 kroner i måneden. Til tross for at hun har relativt lave boutgifter og foreløpig bare ett barn i barnehage, vil statsbudsjettet for henne bety en inntektsnedgang på nesten 24.000 kroner i året. Når minstemann skal ha barnehageplass og låneutgiftene øker til neste år, vil økonomien hennes bli enda trangere.

— Det er tøffere å være alene enn jeg trodde. Før hørte jeg om aleneforeldre som hadde godt med penger. Jeg er ikke en av dem. Jeg sliter, sier Opsahl.

Gifte og samboere vinner

— De familiene som har to inntekter stikker av med alle velferdsgodene og lønnsveksten. Summen av flere år på skjevt spor gjør at forskjellene mellom dem og aleneforsørgerfamiliene bare blir større. Mellom 1999 og 2000 mistet aleneforsørgerne 10 prosent av formuen sin. Med de endringene som skjer nå, vil det rasere mange foreldres økonomi, sier Rusten.

Han frykter at Norge vil komme i samme situasjon som England der en stor andel av aleneforsørgerne og deres barn lever under fattigdomsgrensen.

Elin Opsahl håper bare hun klarer å beholde leiligheten.

MOR OG BAR: Går statsbudsjettet igjennom må aleneforsørger Elin Opsahl selge leiligheten der hun bor med Henriette på 8 mnd. og Joakim på fire år. – Jeg orker ikke å tenke på det, sier Opsahl.
FOTO: HELGE SKODVIN