— Jeg er helt fortvilet. Jeg har 350 norske kroner og snakker ikke arabisk, sier Fatah på en dårlig telefonlinje fra Iraks hovedstad Bagdad.

— Har du kontakt med norske myndigheter?

— Nei. Jeg forsøker å få tak i advokaten min.

- Ble lenket fast i flysetet

Taiman Agid Fatah sier han ble fulgt av tre politifolk på flyturen fra Norge til Irak.

— Det var helt forferdelig. Da politifolkene kom for å hente meg, hadde de med lærreimer og håndjern. Jeg spurte hva jeg hadde gjort galt.

Ifølge Taiman ble han påsatt hjelm, spyttmaske, fotlenker og håndjern.

— Jeg ble behandlet som en farlig forbryter. Jeg fikk blåmerker på armene og beina, sier Fatah.

Blir på flyplassen

Fatah sier han vil bli på flyplassen.

— Norske myndigheter ønsker jeg skal dra til Nord-Irak. Hvordan skal jeg klare å komme meg dit? Jeg velger å bli her på flyplassen, sier han.

Taiman Agid Fatah ble pågrepet i Bergen i forrige uke og sendt til Trandum Utlendingsinternat for utsendelse. Han kom til Norge med sin familie i 2001. Mens hans mor og hans seks yngre søsken fikk opphold, fikk han avslag. Siden 2009 har Fatah oppholdt seg ulovlig i Norge. Det har vært både folkelig og politiske protester mot norske myndigheters behandling av Taiman.

SV-leder Audun Lysbakken utfordrer nå Erna Solberg i Taiman-saken. "Taimans sak berører noe prinsipielt, og den handler etter mitt syn om hvordan vi vil framstå som samfunn", skriver Lysbakken i et åpent brev til statsministeren.

BT har bedt Politiets utlendingsenhet (PU) om å kommentere uttalelsene fra Fatah om at han ble påført hjelm, spyttmaske, håndjern og fotlenke under utsendelsen.

"Brukte ledsagerutstyr"

Avdelingsdirektør Svein Arne Hansen i PU svarer dette i en epost til BT:

— I hvert tilfelle hvor ledsagerutstyr blir brukt av våre ansatte, skal den ansatte ta en vurdering blant annet med tanke på situasjonens alvor og alternative tvangsmidler. Det er kun i tilfeller hvor det er klart nødvendig at vi har muligheten tilå bruke slikt utstyr, og bruken av det vurderes fortløpende. Vi kan bekrefte at ledsagerutstyr ble brukt på deler av denne reisen for å beskytte personen selv og de øvrige passasjerene, men ledsagerutstyr ble ikke benyttet etter første mellomlanding og frem til endelig overlevering til Irak, opplyser Hansen.

— I dette tilfellet er det ingenting som tilsier at mine ansatte ikke har gjort en riktig vurdering, tilføyer avdelingsdirektøren i PU.

- Ble tilbudt penger

Hansen opplyser også på generelt grunnlag om uttransport fra Norge:

— Poltiets utlendingsenhet er opptatt av at en uttransport skal gjennomføres på en human og verdig måte, og vi har klare rutiner og instrukses som skal følges. Vi gjør alltid en sikkerhetsvurdering ved alle returer, og kan ved behov bruke ekstra ledsagerutstyr for å beskytte personen selv og øvrige passasjerer. Alle tvangsmidler som PU benytter er særskilt godkjent av Politidirektoratet. Ledsagerutstyret PU bruker er mer behagelig og diskret for personen enn vanlige håndjern, skriver Hansen.

Han opplyser også at Taiman Agid Fatah "rutinemessig også fikk tilbud om et fast beløp til å komme seg helt hjem, men det takket han nei til".