Torgeir Norling

Vi møter 28 år gamle Dorthea Møgster fra Austevoll sammen med kjæresten Marius Sekse på Fløyen. På oppfordring fra Bergens Tidende vasser de to eventyrerne litt i Skomakerdiket, men vårt forsøket på å gi dem en virkelig kald prøvelse før avreise lykkes ikke. Vannet er altfor varmt.

— Det er litt kjølig, men jeg tror nok vi må belage oss på kaldere forhold i Sibir, sier Dorthea.

Ekstrem naturopplevelse

For det er en naturopplevelse utenom det vanlige som venter Dorthea og Marius om tre uker. 4. august reiser de sammen med to andre venner til Moskva. Deretter skal de videre med den transsibirske jernbanen til byen Krasjonarsk. Og det er her det store eventyret begynner. Med båt skal de ta seg tre dager opp elven Jenisei til den forlatte landsbyen Mirnoye, som ligger ved en av Jeniseis sideelver.

I Mirnoye flytter de inn i en liten tømmerhytte. Målet for de neste fire månedene er å livnære seg utelukkende av hva villmarken kan by på.

— Vi satser på å skaffe alt vi trenger fra naturen, forteller Dorthea.

Eventyrerne forutser dager som baserer seg på jakt, fiske og hogging av ved. De har innhentet tillatelse til å jakte småvilt, men regner hovedsakelig å benytte seg av de gode fiskemulighetene i området. Større dyr, som bjørn, er det også mulig at de får nærkontakt med, og begge er forberedt på at det kan bli tøffe forhold.

— Spesielt kommer kulden til å bli en prøvelse, sier Dorthea.

Hun forteller at temperaturen ved ankomst ikke er verre enn en kjølig norsk sommer. Gradestokken beveger seg imidlertid hurtig nedover. Allerede i slutten av september vil snøen vanligvis legge seg. Temperaturer ned mot 50 minusgrader på senhøsten er ikke uvanlig.

Psykisk prøve

Den psykiske prøven av å leve fire måneder alene i villmarken kan imidlertid bli vel så tøff. Dorthea er i tillegg eneste jente i gjengen.

— Vi har med to telt, så hvis det blir gnisninger har man alltid mulighet til å ta seg en tur på egen hånd, sier hun.

Hun forteller at alle som er med har ulike prosjekter å fordype seg i. Selv satser hun på å skrive mest mulig om reisen. Drømmen er å skrive en bok.

De to eventyrerne vet imidlertid ikke helt hva som venter dem. De har ikke sett bilder av hytten, og har ikke klart å skaffe et detaljert kart over området.

— Vi har hørt at det i det minste skal være senger i hytten, sier Marius.

Personlig hygiene kan det også bli smått med under villmarksoppholdet. Før vannet fryser i elven kan de alltid ta seg et kaldt bad. De er også lovet tilgang til sauna en gang i uken ved en forskerstasjon i nærheten. For Dorthea betyr likevel ikke fraværet av en varm dusj så mye.

— Vi kan ikke vaske oss for mye. Det vil ødelegge det naturlige fettlaget, og gjøre oss lettere syke, sier hun.

<b>EN TEST:</b> Det kjølige vannet i Skomakerdiket på Fløyen var ingen prøvelse for Dorthea Møgster og Magnus Sekse. Om tre uker reiser de på en fire måneder lang ekspedisjon til Sibir. Her venter temperaturer ned mot 50 minusgrader. <p/>PAUL SIGVE AMUNDSEN(foto)