Bilen ble truffet av en stein på fylkesveg 55 ved Årøytunnelen mellom Sogndal og Hafslo ved 14.30-tiden fredag.

Fredag kveld meldte politiet at passasjeren er død.

Den omkomne er Aleksandra Dominika Alberska. Hun er 15 år og fra Luster. Familien er varslet og har frigitt navnet. Sjåføren, en mann i 20-årene, er lettere skadet. Han blir fulgt opp av helsevesenet.

Aleksandra var på vei til ungdomsklubben Basecamp i Sogndal.

Der ble det i stedet holdt en minnestund for de fremmøtte i klubben.

Kommunelege Knut Cotta Schønberg er leder for kriseteamet i kommunen hvor den unge jenten er hjemmehørende.

— Kriseteamet er varslet og engasjert i saken. Dette er en tragisk ulykke som skjer på et sted hvor vi forventet at veien var trygg. Vi lever på Vestlandet hvor slike ulykker skjer av og til, men det er veldig tragisk at det skjer, sier Schønberg til VG.

Flere har lagt ned blomster ved rasstedet, og lokalsamfunnet er i sorg etter ulykken.

Bare én stein løsnet

Det var issmelting kombinert med ujevnt underlag og bratt terreng som førte til at steinen på anslagsvis 1,5 tonn løsnet fra fjellsiden, skriver VG.no.

Statens vegvesen i Sogn og Fjordane undersøkte fjellsiden der steinen løsnet på lørdag, og fant at det kun var én stein som hadde rast ut.

— Det var en stein som lå i en gressbakke. Det har vært mye is i vinter, og når solen smeltet isen hadde steinen fått et skjevt tyngdepunkt og løsnet, sier avdelingsdirektør Nils Magne Slinde til VG.

- Ikke rasutsatt

Tove Ølnes (40) har bodd hele livet ved rasstedet. Hun sier det har kommet ned litt is fra tid til annen, men ikke steinblokker.

— Det er mange andre steder som er rasutsatte, men jeg har aldri hørt at det har gått steinras der før. Jeg ble helt sjokkert da jeg hørte om det, sier Ølnes.

Det samme melder Statens vegvesen.

— Vi har data 30 år tilbake år i tid, og det er ikke meldt om ras på dette stedet før, sier avdelingsdirektør Nils Magne Slinde i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane.

Bilen som ble truffet av steinen er fullstendig smadret.

«Enorm kraft»

— Det kom flere steiner, bilen er helt flat. Det har vært en enorm kraft da bilen ble truffet, sier øyenvitnet Jon Navarsete til NRK.

I ettertid har vegvesenet hatt folk oppe i helikopter, og fjellsiden har blitt rensket for løse masser.

— En geolog har vurdert rasfaren, og konkludert med at det er trygt. Veien er nå åpen, men vi vil ha to mann utplassert som lyttepost i natt. Kommer det mer stein, vil veien bli stengt på kort varsel, sa Slinde ved 20.30-tiden fredag.

Veien blir stengt i 10-tiden lørdag fordi et nytt lag skal opp i fjellsiden og fjerne løsmasser.

Ifølge geologen er det en stein som har ligget i vegetasjonen høyt oppe i skråningen, som har glidd ut. Den traff deretter en annen blokk, som falt ned og knuste bilen.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

OMKOM: Aleksandra Dominika Alberska (15) døde etter at bilen hun satt i ble truffet av steinblokken. Dette bildet er publisert med tillatelse fra jentens familie.