— Vi er forhåpentligvis i ferd med å nærme oss toppen nå. De siste tre ukene har det eksplodert. Det har aldri vært så mye kriminalitet her på Askøy, sier lensmann Odd Dale.

Han er svært bekymret for utviklingen. Stadig flere og yngre ungdommer rekrutteres til det kriminelle miljøet. De gyver løs på hverandre med balltrær, eksperimenterer med stoff, og stjeler som ravner.

Politiet opplevde det foreløpige klimaks mandag da minst fire personer truet Anders Skråmestø på livet. Bakgrunnen var at 25-åringen hadde anmeldt en av dem for fyllekjøring.

Narkoboom Bare i august har lensmannskontoret registret 50 tilfeller av vinningskriminalitet. Frem til august var det anmeldt totalt 246 tyverier. Til sammenligning var tallet 132 på samme tidspunkt i 1998.

— Vinningskriminaliteten har eksplodert, men vi er også svært bekymret for stadig mer rusmisbruk blant ungdom, sier Dale.

Frem til august i år har lensmannskontoret registret 192 narkotikasaker. Det er beslaglagt totalt 420 gram hasj, samt mindre mengder heroin, amfetamin og ulovlige legemidler.

— Økningen skyldes delvis at vi er blitt mer oppmerksomme på problemet, men også at tilgangen på narkotika er blitt større.

Oppgjør blant ungdommer Askøyværingene har de siste årene opplevd det ene alvorlige lovbruddet etter den andre. På 80-tallet var det største problemet at ungdommene kjørte villmann på smale veier, nå går de løs på hverandre med slagvåpen i stedet.

  • I februar i fjor braket tenåringer fra Askøy og Loddefjord sammen midt på Askøybroen. Der slo de løs på hverandre med køller og kniver.
  • I januar i år ble en 19 år gammel mann knivstukket under en fest i Ospedalen. Gjerningsmannen hoppet etterpå fra verandaen for å unnslippe festdeltakernes vrede.
  • I mai ble 14 ungdommer pågrepet for besittelse av narkotika etter at politiet slo til mot en bolig i Florvåg.
  • Forrige fredag ble flere ungdommer fra Loddefjord banket opp i en hytte på Davanger. Mobben raserte hytten med øks og balltrær. En av de siktede i saken deltok også i slagsmålet på Askøybroen.

Mangler penger Lensmann Odd Dale mener at politiet har god oversikt over det kriminelle miljøet på Askøy. Ressursmangel fører likevel til at de ikke kan drive nok forebyggende arbeid blant ungdom.

— Det er nå 20.000 innbyggere på Askøy. Kommunen er på størrelse med en norsk småby, men våre ressurser ligger på et helt annet nivå.

Lensmannen mener at Askøy lensmannskontor er et av landets dårligst utrustede i forhold til folketall, antall saker, og geografisk beliggenhet. Han viser til en undersøkelse foretatt av Justisdepartementet.

— Vi kom dårligst ut i Hordaland politidistrikt, og Hordaland kom dårligst ut i landet. Da kan det ikke være mange andre som har mindre ressurser enn oss, sier Dale.