Hvert år legges nye bergensbøker ut hos byens bokhandlere. Og bøkene har jevnt over stor salgssuksess. Fjorårets bøker var ingen unntak.

Bergensforfatterne Edvard Pettersen og Hans Brundtlands «Vi som dro til Sjøs» ble lansert i november og utsolgt fra forlaget kort tid etter.

Ifølge forfatterne er boken den første brede dokumentasjonen av sjømannslivet på norske dekk i etterkrigsårene, noe som kanskje forklarer noe av de høye salgstallene — til tross for at boken ikke handler om Bergen by.

Bergen for begynnere

— Det kommer stadig nye bergensbøker, enten det handler om oppvekst på Verftet eller hva, sier avdelingsleder på Norli Galleriet, Anne Libenberg.

Kultursjef i Åsane, Jan Reidar Rasmussen, og humorskribent Morten Lorentzen trodde det var kommet ut mer enn nok bøker om bergensere før de selv ga ut en bergensbok på Kagge forlag i fjor: «Bergen for begynnere, en guidet tur til Bergens indre». De to Sandviksguttene mener med denne boken å gi en skildring av den bergenske humoren. I boken heter det at «Det manglende samsvar mellom temperament, natur og klima gjør at bergenserne har utviklet en helt egen evne til å omskrive virkeligheten til sin egen fordel.»

Også denne boken har ligget under en rekke bergenske juletre i år.

— Over 200 eksemplarer er solgt hos oss, sier Libenberg.

Braksuksess for Armand

Fjorårets største boksuksess om Bergen er utvilsomt Elisabeth Armands antologi «Vi bodde der». Dette er en samling oppveksthistorier, 30 forskjellige historier fra 30 forskjellige mennesker. Lilly Dahl er den eldste med fødselsdato i 1906. Pia Ibsen er den yngste, født i 1956. Blant andre bidragsytere kan nevnes Stig Holmås, Ingri Lønnebotn, Erling Gjelsvik, Gunnar Staalesen, Georg Johannesen, Cecilie Løveid og Willy Dahl.

— Dette har vært en suksess med dobbelt så store salgstall som de øvrige bergensbøkene, sier Anne Libenberg.

Hun understreker at de fleste bergensbøker selger godt, men få kommer likevel opp mot Stein Thowsens «Bergen: farvel til et århundre» fra 1999. Denne solgte i tusenvis.

Selv «bydelsbøkene» selger som bare det i Bergen. Under kulturdagene i Fana og Ytrebygda i oktober ble det presentert to nye bøker: Liland Ungdomslags «Fana og Ytrebygda i ord og bilete» og Stein Thowsens «Fana ý slik det en gang var». Bokdugnad

Den store boken om Landås ble til som følge av dugnadsarbeid. Dette er blitt en murstein av en bok, en imponerende dokumentasjon over bydelens liv de siste 200 årene.

— Sammenliknet med salgstallene for de øvrige bøkene kommer Elisabeth Armands bok helt opp blant de ti mest solgte i fjor. De andre kommer ikke så høyt. Jo flere bergensbøker vi har, jo mer bidrar de til å fordele salget. Nå blir det spennende å se hvilke bergensbøker som kommer i år. Bergenserne får nemlig aldri nok av å lese om seg selv. Patriotismen lenge leve, sier Anne Libenberg.

PATRIOTISMEN LENGE LEVE: Et utvalg av de bergensbøkene som kom i fjor – og de selger alltid. Boken «Vi bodde der» kom endatil opp blant de ti mest solgte bøkene i Bergen.<p/>FOTO: TOR HØVIK