— Dette er bra for dem som liker å bade. Men også for livet i havet og for flere fiskearter er høy temperatur av det gode, sier forskningssjef Einar Svendsen ved Havforskningsinstituttet.

Torsken er en av de få fiskeartene som ikke gleder seg over varmen. Forblir temperatur høy i årene fremover kan det true fiskebestanden.

- Nokså ekstremt

En uvanlig varm og god sommer har gjort sitt til å holde temperaturen i sjøen høy. Med opp imot 19 grader er havtemperaturene i september de høyeste som er målt siden målingene startet i 1936. Høyeste temperatur i sjøen var i september 18,7 grader. Det er nesten fem grader over normalen.

— Nedkjølingen av havet har så vidt begynt nå i oktober, sier Svendsen.

I hele Nordsjøbassenget er det fortsatt mye varmt vann. Det skyldes finværet som lå over Nordsjøen i juli, august og langt inn i september.

På den varmeste av alle dagene i september, den 9., var det 25 grader i Bergen.

I gjennomsnitt var temperaturen i Bergen 2,4 grader over normalen den første høstmåneden.

— Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er nokså ekstremt, sier meteorolog Olav Krogsæter i Storm Weather Center.

Historisk varm sommer

Det er ikke bare september som har vært varm. Sommeren 2002 er historisk på alle vis. I Norge har det aldri tidligere vært målt så høye temperaturer som fra mai til september i år. Og målingene startet for 136 år siden.

At det er rekordvarme i havet er derfor ikke til å undres over.

— Det blir gradvis kaldere i havet nå, men høsten ser ut til å bli mild. Det må store mengder kalde vinder til for å bryte ned varmen i havet, sier Svendsen.

Noen umiddelbar fare for kulde fra nord ser ikke meteorologene.

— Nå kan vi bare melde været for ti dager av gangen. Og vi har et litt spesielt vær for tiden. Et høytrykk ligger så å si i ro over hele Skandinavia, og det har det gjort i mange dager, sier Krogsæter.

Det kraftige høytrykket presser lavtrykkene av gårde i to retninger, mot Sør-Europa og mot Svalbard. Så nordavind blir det neppe de første dagene.

Bra for rike, ille for fattige

Varmen i luften, og dermed i sjøen, kan føre nye fiskearter med Golfstrømmen mot nord.

— Fisken vandrer i forhold til temperatur. Når det blir kjølig stanser den opp. Er det varmere følger den med lengre opp, sier Svendsen.

Men alt har en minussiden, også et oppvarmet hav.

— Det som kan skje, hvis havet forblir varmere, er at vi får nye skadelige alger. Denne høsten har vi opplevd et gele-plankton, som vanligvis er å finne i varmere farvann, sier Svendsen.

Tross alger så er et varmere klima et gode for oss i kalde nord, dersom den skulle vare ve.

For land i den fattige sørlige del av kloden er konsekvensene nesten utelukkende negative. Mer tørke, mer ørken, og mindre avlinger både i havet og på land.

— For oss i nord har klimaendringer nesten bare plussider, men i et globalt solidarisk perspektiv er det klart uheldig, sier Svendsen.

10 år med spesielt klima

Verken havforskeren eller meteorologen Bergens Tidende har snakket med vil slå fast hva som er årsaken til de unormale værforholdene.

— Klimaet de siste ti årene har vært veldig spesielt. Aldri tidligere har endringene skjedd så hurtig. Det er mye som tyder på at vi nå opplever skikkelige klimaendringer. Spørsmålet er om det er menneskeskapt, eller om det er naturlige endringer. Er dette endringer som mennesker har utløst, ja da vil de vedvare, sier Einar Svendsen.

GANSKE EKSTREMT: Sjefsforsker Einar Svendsen i Havforskningsinstituttet karakteriserer havtemperaturen denne høsten som ganske ekstreme. Det har vært 4,7 grader varmere enn normalt. <p/> FOTO: KNUT EGIL WANG