- Alle som kommer til Bergen blir betatt av byen og av innbyggerne. Det er et møte med noe vakkert, stolt og selvbevisst, sa statsministeren da Håkonshallens 750-års jubileum ble feiret med festmiddag i går kveld.

Kong Harald var naturligvis også hjertelig til stede under feiringen av Håkonshallen, som ble reist som kongebolig og festsal av Håkon Håkonsson i 1261.

Stoltenbergs hyllest til Bergen var naturligvis søt musikk i ørene til mange av de fest- og bunadskledde gjestene og bypatriotene som var invitert til middagen.

- Kjærestetid

For to av gjestene ble kvelden svært spesiell. Seksbarnsparet Torstein og Jorunn Aarvik er ikke bortskjemt med kvelder for seg selv.

I går ringte statsministeren og inviterte Jorunn og mannen på fest. Da holdt de på å arrangere bursdag for sine ett år gamle tvillinger.

- Det var virkelig Kjempehyggelig. Et utrolig privilegieum bare å få være der, sier Jorunn Aarvik.

Det var et kjært avbrekk for ekteparet. En mulighet til å bare være to og ikke åtte.

- Det var veldig godt. Jeg tror ikke jeg har spist et varmt måltid sammenhengende siden tvillingene ble født, sier Aarvik.

Jorunn forteller om flotte folk, deilig mat og fantastisk stemning.

- All mat var lokal, også cideren vi fikk servert til maten. den kom fra Ulvik. Der jeg kommer fra, sier hun.

Tana og Fana

Gjestelisten inneholdt personer fra mange samfunnsområder, fra Helge Jordal og Erna Solberg til håndballstjerne Cecilie Leganger og Nattjazz-general Jon Skjerdal. Og 14 statsråder og en drøss stortingsrepresentanter og folkevalgte fra bystyre og fylkesting.

De fikk høre Stoltenberg omtale Bergen som kraftsentrum for Vestlandet og Norge, skapt av bergensernes "selvbevissthet, fellesskap og stolthet".

Statsministeren sa at resten av kongeriket har mye å lære av Bergen.

- Noen av oss bor i Tana og Fana. Noen kommer opprinnelig fra Punjab og Ghana. Vi skal alle være like stolte av egen identitet som bergenseren, sa han.

Pustepause

Både Audun Lysbakken og Anne-Grete Strøm-Erichsen – bergenserne rundt Kongens bord – syntes det var moro at store deler av regjeringskollegiet tok del i feiringen, som fortsetter med statsrådsmøte på Gamlehaugen i dag.

Dette er utrolig stas og absolutt en begivenhet som er verd å feire. Håkonshallen og Bergen var jo maktsentrum og sentral i utviklingen av vårt først samlede lovverk, sa Lysbakken, som har hatt en turbulent uke med katastrofevalg og spekulasjoner rundt hans eget kandidatur til ledervervet i SV.

- Det skal bli deilig med en pustepause i kveld, smilte Lysbakken, før han forsvant inn til festmiddagen.

Der fikk de høre statsministeren trekke noen lange linjer inn i fremtiden.

Akkurat som Brann

- Tenk dere 750 år frem i tid. Til festen i 2761. Hva er Bergen da? Hva er Norge da? Har Davy Wathne endelig tatt fri?

Stoltenberg sammenlignet også Håkonshallens historie med den brokete fortiden til Bergens fotballstolthet.

- I dag feirer vi at Håkonshallen er 750 år. Det har vært et mangeartet liv. Det har til og med vært mange liv. Hallen er blitt glemt og gjenoppdaget, skadet og restaurert. Noen kan kanskje fristes til å si: akkurat som Sportsklubben Brann, humret Stoltenberg.