700 000 bøker og 20 000 cd-er finnes på Bergen offentlige bibliotek. Når dørene på hovedbiblioteket åpner klokken ti, velter det alltid inn med folk. Noen for å saumfare dagens aviser, andre for å lese fag eller finne lektyre og musikk de kan låne med hjem.

Hva er de på jakt etter, egentlig?

— I det siste har det gått mye i Åsne og Fedon, forteller utlånssjef Elin Huseby. Å finne en Fedon-bok å ta bilde av, blir derfor - umulig.

— Alle er utlånt, sier Eli Randmo i informasjonen, vår guide for dagen.

MEST UTLÅNT det siste halve året er Åsne Seierstads «Bokhandleren i Kabul» med 460 treff (altså utlån). Nummer to og tre er Saabye Christensens «Halvbroren» og Staalesens «Som i et speil». Tre Harry Potter-bøker ligger blant de ti mest utlånte det siste halvåret.

ALBERT ÅBERG er en ettertraktet kar på bibbaren. Han topper faktisk hele utlånsstatistikken, uavhengig av sjanger. De siste ti årene er Gunilla Bergstrøms bøker om Albert lånt ut 43 460 ganger. Astrid Lindgren kommer hakk i hæl, etterfulgt av Roald Dahl. Vår alles krimdronning Agatha Christie ligger på en trygg fjerdeplass med 33 973 treff.

— At disse forfatterne topper, har nok litt å gjøre med at de har utgitt mange bøker, antar Randmo.

DEN ELDSTE boken som finnes på vårt bibliotek stammer fra 1519. «Epistola obscurorum virorum», utgitt i London. Den ligger i hvelvet, godt skjermet fra folk, sammen med andre gamle klenodier.

— Men vi har en del gamle Holberg-bøker liggende fremme nå i forbindelse med jubileet, sier Randmo.

SPESIELLE bøker er det mange av, og en god kandidat er Ragnar Hovlands «Halve Sanninga». Den er rett og slett halv. Sånt liker vi.

MEST POPULÆRE REISEMÅL er for tiden Spania, dersom vi forholder oss til utlånet av reisehåndbøker. Men det er jo langt fra umulig at noen låner bøker fra eksotiske land bare for å drømme seg bort litt. Storbritannia og Italia er også ettertraktede bokland.

HARRY POTTER PÅ RUSSISK er ikke noe problem å finne på bibbaren. Bare på barneavdelingen er hyllene fylt med bøker på 32 språk.

En ting er å finne gode bøker eller deilig musikk til hjemmebruk. Men det skal kunne nytes på stedet også. Den beste sitteplassen fant vi i musikkavdelingen. Myk, stor stol som kan svinges rundt, og svære vinduer med utsikt til Ulriken og det som bedre er.

God fornøyelse.

MEST SPESIELLE: Ragnar Hovland har skjønt det. Skal du skrive bok om halve sannheten, kan den ikke være hel. Vi kårer denne til bibliotekets mest spesielle.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
SMÅTTISFAVORITTEN: Albert Åberg går aldri av moten. Gjennom de siste 10 årene er Gunilla Bergstrøms bøker lånt ut hyppigst.<p/>FOTO: ARNE NILSEN
BESTE STOL: Musikkavdelingens stoler er ofte opptatt, og er veldig gode å sitte i. Bibliotekets beste, sier vi.<p/>FOTO: ARNE NILSEN