31. oktober i fjor aksjonerte store politistyrker mot to svenskregistrerte kjøretøy i Arnanipatunnelen i Bergen. Noe senere på kvelden ble en tredje bil stanset.

Politiet beslagla over fem kilo amfetamin og rundt 40.000 tabletter av legemiddelet Rivotril i bilene, får BT opplyst.

Beslaget antas å ha en gateverdi på rundt 3–4 millioner kroner.

Til sammen fem personer ble pågrepet på stedet. Like over nyttår ble nok en mann pågrepet og fengslet.

Tirsdag denne uken ble en 31 år gammel svenskalbaner pågrepet av svensk politi i byen Landskrona, som ligger rett utenfor Helsingborg i Sør-Sverige. Mannen ble siden utlevert til Norge og Bergen.

Han knyttes også til narkotikabeslaget i tunnelen i fjor høst.

— Stor narkosak

I går ble 31-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

— Totalt er syv personer fengslet siden oktober, opplyser politiadvokat Magne Kvamme Sylta i Hordaland politidistrikt.

De syv er siktet for grov narkotikaforbrytelse, som i utgangspunktet kan straffes med fengsel i inntil 10 år.

Sylta karakteriserer saken som stor i Bergen-målestokk, men vil ikke gå nærmere inn på rollene til de involverte. Han vil heller ikke svare på konkrete spørsmål rundt etterforskningen, og viser til at den fortsatt pågår for fullt.

Men etter det BT får opplyst, er flere av de siktede del av et kriminelt miljø med forgreininger til organiserte grupper i Sverige.

31-åringen som ble fengslet i går, er en kjent skikkelse i det kriminelle miljøet i Sør-Sverige.

Det samme gjelder hans yngre bror (30), som var blant de fem som ble tatt i fjor høst, og som siden har sittet i varetekt.

Politiets teori er at bilturen til Bergen var en samordnet smuglingsaksjon, der tre biler kjørte sammen fra Sverige.

Den ene bilen, en svenskregistrert Saab, ble stanset i tollkontroll på den norsk-svenske grensen. En narkotikahund markerte flere steder i og på bilen, men uten at det ble gjort funn. Dette utløste imidlertid ytterligere undersøkelser av de to andre bilene.

- Skjøt mot Bandidos

De to brødrene tilhører en familie av albansk opprinnelse, som i mange år har vært i politiets søkelys, og som flere ganger har vært under etterforskning i større narkotikasaker i Sverige.

Miljøet har også forgreininger til organiserte kriminelle grupper, får BT opplyst.

En yngre bror (21) av de to er av svensk politi siktet for å ha løsnet 18 skudd mot motorsykkelklubben Bandidos' lokaler i Landskrona sommeren 2011. 21-åringen skal ha kommet til stedet på en motorsykkel, avfyrt skudd med et automatvåpen, før han kjørte videre i høy fart.

Politiet fant flere demonterte mobiltelefoner i bilene til de siktede etter aksjonen i Arnanipatunnelen, og skal også ha fanget opp flere tekstmeldinger som ble sendt mellom de siktede i tiden rundt pågripelsene.

Samtlige involverte i saken nekter straffskyld. 31-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum, ønsket ikke å kommentere siktelsen etter gårsdagens fengslingsmøte i Bergen tingrett.

Flere av de siktede har tidligere forklart at de hadde fått jobb i Bergen, og at det var bakgrunnen for turen. De sitter nå fengslet i forskjellige fengsler rundt omkring i landet.

I kjølvannet av fjorårets tunnelaksjon, ble et ukjent antall personer pågrepet og senere løslatt. Disse er antatt å være del av et mottakerledd i Bergen.