Lørdag morgen klokken 06.00 legger 1003 vektere ned arbeidet.

Streiken rammer blant annet en rekke flyavganger, både innenriks og utenriks.

I Agder-fylkene, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane streiker samtlige ansatte i fem store vekterselskaper.

De berørte selskapene er Securitas, G4S, Loomis, Vakt Service og Vakt Service Verdi.

360 av de streikende jobber i Securitas og 84 er ansatt innenfor Securitas' flyplassikkerhet, melder selskapet i et brev til kunder og ansatte.

Boliger uten beskyttelse Det betyr blant annet at minibanker kan gå tomme, og at butikker og kjøpesentre kan bli stående uten vakthold, skriver Aftenposten.no.

— Boliger med alarmer kan være uten beskyttelse, skriver Norsk Arbeidsmandsforbund på sine nettsider.

Vekterne bemanner også en del resepsjoner, som da kan bli stående tomme.

Statoil rammes

Selskapet bruker vektere i sikkerhetskontrollene på terminalene Mongstad, Sture og Kårstø, og dessuten kan helikoptertrafikken ut til oljeinstallasjonene bli rammet av vektermangel på flyplassene. Statoil har ennå ikke helt oversikt over hvordan vekterstreiken vil slå ut for driften på Vestlandet.

— Ettersom jeg skjønner er det store variasjoner i hvor mange som er organisert og hvor mange som ikke er det, så vi er avhengige av å se hvordan skiftene er lagt opp, sier kommunikasjonssjef Geir Gjervan i Statoil.

Statoil bruker også vektere i resepsjonene på sine anlegg. Der vil streiken føre til lavere bemanning enn vanlig, men helt tomt blir det ikke, opplyser Gjervan.

Konserter går som planlagt

Det er imidlertid ingen fare for at neste ukes storkonserter rammes av streiken.

Mandag spiller Mark Knopfler i Vestlandshallen, og tirsdag står Rammstein, Alice in Chains og Hatebreed på scenen på Koengen.

— Vi bruker andre vaktselskaper enn de som er tatt ut i streiken, opplyser Frank Nes i Bergen Live.

Østlandet rammes tirsdag

Norsk Arbeidsmandsforbund har allerede varslet om en kraftig opptrapping av streiken fra tirsdag 15. juni morgen klokken 06.00.

En opptrapping av konflikten innebærer at bransjen vil kunne ha 2489 vektere i streik fra 15. juni, opplyser Securitas.

Da vil samtlige ansatte i de fem nevnte selskapene i fylkene Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus også legge ned arbeidet.