SISTE: To av bilene er funnet.

Fire nye biler ble tidlig fredag morgen meldt stjålet fra Sande Auto i Liamyrene i Åsane.

Tyvene har krasjet flere av bilene som sto utstilt i butikken, og knust vegger og dører til kontorer, før de har stukket av med fire nye biler:

Ulansert bil funnet

En sort og en lys blå 2013-modell av Mazda 6, og to sølvfargede Mazda 3. En av dem er 2013-modell, mens den andre var en splitter ny 2014-modell. Den kom til butikken torsdag, og skulle etter planen avdukes 7. november. Nå ligger bare duken som dekket den igjen på gulvet i butikken. Inntil 7. november er bilen umulig å registrere, da den ikke kan tollklareres ennå.

— Det er den eneste av sin type som ruller rundt på veiene nå, sier en ansatt.

Klokken 12 fredag var 2014-modellen funnet.

— Den sto parkert utenfor Åsane kirke. Det kom tips fra publikum, som hadde lest om det i avisen, sier politiførstebetjent Marit Hanson.

Kriminaltekniker har gått gjennom bilen innvendig på søken etter fingeravtrykk og DNA.

DUKKET OPP: En av de stjålne bilene ble funnet på en parkeringsplass på Toppe.
ALF GJELSVIK

Litt senere kom melding om at også en sort Mazda 6 var funnet på en parkeringsplass på Toppe. Politiet spanet på bilen en tid før de bekreftet funnet, for å se om tyvene kunne dukke opp igjen for å hente den.

— Nå vil også denne bli undersøkt av krimteknikere. Vi håper tekniske spor eller tips kan sette oss på sporet av tyvene. Foreløpig har vi ingen mistenkte i saken, sier Hanson.

Sto med nøklene i

Alle bilene som er stjålet sto med nøklene i.

— Det er på grunn av brannforskriftene. Brannvesenet skal kunne kjøre bilene ut dersom det brenner, sier driftssjef Karsten Larsen ved Sande Auto.

Sande Auto001.jpg
JAN M. LILLEBØ

Tre av bilene er uregistrerte, den fjerde skulle hentes av en kunde i dag.

— Dette er en sølvfarget Mazda 3, 2013-modell. Den har registreringsnummer SV44796, sier politiførstebejent Marit Hanson ved Bergen nord politistasjon.

Denne bilen er fortsatt på avveie, sammen med en lys blå Mazda 6.

Ikke kameraovervåket

Hvordan tyvene har kommet seg inn, er et mysterium. Det er heller ikke klart nøyaktig når tyveriet har skjedd, siden butikkens alarm ikke har løst seg ut.

— Men mest sannsynlig har tyveriet skjedd etter klokken 06.35 fredag morgen. Da var en kunde på stedet og leverte fra seg en bil som skulle på verksted. Han la ikke merke til noe som tydet på at tyveriet hadde skjedd før det. Vi fikk melding klokken 07.23, så det er snakk om et kort tidsrom det mest sannsynlig har skjedd i, sier Hanson.

Driftssjefen ved butikken beskriver det som «uforståelig» at tyvene skal ha klart å komme seg inn uten å løse ut alarmen.

— Vi har sjekket med alarmselskapet at alarmen slo seg på i går kveld. De kan ha heist seg ned fra taket eller overnattet i butikken. Det er mange muligheter, sier Larsen.

Bilforretningen er ikke videoovervåket.

— Det skulle holde med alarm, men den har jo ikke løst seg ut, sier driftssjefen.

Politiet ber om hjelp

Krimteknikere lette fredag formiddag etter spor på åstedet. Samtidig undersøker etterforskerne om andre overvåkingskameraer i området kan ha fanget opp tyvene.

Politiet har sendt ut varsling til alle landets politidistrikter om de stjålne bilene. Der ber også publikum om å være på utkikk.

— Hvis noen ser biler av denne typen hensatt et sted, eller kjørende i trafikken, ber vi dem ta kontakt med politiet. Bilene kan ha blitt påsatt prøveskilter eller stjålne skilter, men de kan også kjøre uregistrert rundt. En annen mulighet er selvfølgelig at de er kjørt inn i en lastebil. Dette vet vi foreløpig ingenting om, sier politiførstebetjent Marit Hanson.

Etterforskerne vil også gjerne ha kontakt med folk som har vært i området ved bilbutikken i morges, og som kan ha gjort observasjoner.

— Spesielt er vi interesserte i å få kontakt med personer som har vært i området i timen mellom 06.30 og 07.30, sier Hanson.

Biler til 1,2 millioner

Larsen har ikle noe håp om å se bilene til en verdi på omlag 1,2 millioner igjen.

- UFORSTÅELIG: Driftssjef Karsten Larsen.

Han tar det hele med fatning.

— Jeg har vært i bransjen så lenge at ingen ting forbauser meg lenger.

Det er GPS i flere av bilene, men disse lar seg ikke spore ifølge importøren som de i butikken har snakket med.

Personalet vet foreløpig ikke om noen av bilene som var parkert på utsiden også er stjålet.

BULKET: Den ene av bilene som ble funnet bærer tydelig preg av røff behandling.
ALF GJELSVIK
KRASJET: Flere av bilene i butikken har kollisjonsskader. - Skadene er ikke taksert
GERHARD FLAATEN
SPERRET: Politiet gjør fredag morgen undersøkelser i bilforretningen.
JAN M. LILLEBØ