• Vi har ikke greie på krypdyr, sier Mattilsynet.

Det finnes ingen spesielle regler for hold av reptiler i Norge. Mattilsynet skal ha tilsyn med dyrene her i landet, men har ingen kompetanse på krypdyr. Konsekvensen er at Akvariet selv avgjør hva som er godt dyrehold.

— Akvariet har tillatelse til å vise frem krypdyr. Derfor trenger de ingen godkjennelse fra oss. Vi har heller ingen spesiell kompetanse på reptiler, innrømmer Per-Arne Ludvigsen, veterinær i Mattilsynet i Bergen.

Får kjeft

Etter krokodilletyveriet i helgen har bt.no fått flere henvendelser fra folk i reptilmiljøet i Norge som mener Akvariet behandler krokodillene dårlig. Mattilsynet avviser dette, men vedgår at Akvariet gjør som de selv vil.

— Vi ser ingen grunn til å overprøve Akvariets avgjørelser. Vi er på uanmeldte besøk flere ganger i året, og har aldri hatt noe å utsette på behandlingen krypdyrene får, sier Ludvigsen.

Det finnes ingen forskrift for reptilhold, slik det for eksempel gjør for storfe.

Er det prinsipielt problematisk?

— For oss ville det vært en fordel å ha en forskrift å forholde oss til.

- Loven følges

Harald Kryvi, professor i zoologi, har bare godt å si om Akvariet:

— De har så mye erfaring og så gode kontakter internasjonalt. Kritikken vil jeg blankt avvise.

Han mener også at dyrevernlovens generelle formulering om at man skal stelle pent med dyrene og ta hensyn til deres naturlige instinkter, er den eneste regelen som trengs.

— Loven er godt formulert. Og den følges på Akvariet, sier Kryvi, som tidligere har sittet i styret for Akvariet i 17 år.

- Bare drittslenging Men hvorfor får Akvariet kjeft? Remi Andersen, krokodilleansvarlig på Akvariet, har følgende forklaring:

— Direktøren vår, Kees Ekeli, uttalte for noen år siden at han var mot at legalisering av reptilhold. Siden har det ikke vært annet enn drittslenging fra reptilmiljøet. I tillegg er det vi som tar imot dyr politiet beslaglegger. Da hender det folk blir sure på oss, selv om det egentlig er politiet sin sak, forteller Andersen.

Krokodilleeieren selv, dansken René Hedegaard, mener Akvariets mannskap er blant de beste i verden.

— De er virkelig profesjonelle. Det aller viktigste med krokodiller, er å minimere stress. De må ha mulighet til å gjemme seg i vannet. Her er denne utstillingen i verdensklasse, sier Hedegaard.

Håvard Prestegården