Slapp helt av. Det dreier seg om plastkopier av den populære krokodillen Samson. For dette er eventyret om 1500 plastkrokidiller som kom fra Hongkong til Bergen våren 2010. De kom fordi Akvariet ville gjøre seg fet på at den ekte krokodillen Samson var så populær blant publikum. Og at plastkopier av ham ville bli en salgssuksess.

Strengere

Men Klima og forurensingsdirektoratet (Klif) sa nei.— Kontrolløren fra Klif sa at krokodillene ikke kunne selges fordi de ikke hadde godkjent CE-merke; et bevis på at krokodillene var innenfor EUs krav til helse, miljø og sikkerhet, forteller direktør Kees Ekeli i Akvariet i Bergen.

Klif viste blant annet til at regelverket er strengere for barneleker enn for suvenirer, og at krokodillene helt klart måtte karakteriseres som barneleker.

— Det er Klif som bestemmer hva som er leker. Og vi bestemte at Samson er en leke, er seniorrådgiver Arnstein Flatlandsmos kommentar overfor bt.no. Og da måtte Samson EU-godkjennes.

Er blitt godkjent

Nå er det snart gått to år siden de 1500 krokodillene ble innkjøpt for 90.000 kroner til Akvariet i Bergen. Og nå har saken endelig fått en endelig løsning.

I et brev fra Klif til Akvariet heter det:

— Stiftelsen Akvariet i Bergen har via sin importør lagt frem dokumentasjon som viser at krokodillen overholder krav i leketøysforskriften (standardene EN 71-1, EN 71–2 og EN 71-3).

— I henhold til leketøysforskriften paragraf 15 kan produsentens representant i EØS-området påføre CE-merket. Ifølge oversendt dokumentasjon er det Akvariets designbyrå som har tegnet krokodillen. Akvariet har copyright på produktet, og eier selv alle kommersielle rettigheter til krokodillen. Akvariet har derfor anledning til selv å CE-merke produktet, heter det.

Det blir nå gjort. Og etter to år kan endelig Akvariet gjøre seg fet på Samsons popularitet.

FRIGITT: Den ekte Samson gliser i Akvariet i Bergen. Endelig kan 1500 plastkopier av ham selges på lovlig måte.FOTO: ROAR CHRISTIANSEN
Roar Christiansen