• Jeg har vært utsatt for en personifisert kampanje, men har hele tiden vært sikker på min egen uskyld, sier Stig Sægrov.

GARD STEIRO

Den tidligere direktøren ved Akvariet er frikjent for anklagene om ulovlig innførsel av utrydningstruete arter. Sægrov sa opp stillingen i Bergen som følge av bråket rundt slangeutstillingene.

— Det har vært tungt å ha så alvorlige anklager hengende over meg i tre år, men jeg har klart å stå med rak rygg. Nå er jeg bare glad for at saken er over.

Må betale 10.000

Direktoratet for naturforvaltning anmeldte våren 2001 Akvariet for ulovlig innførsel av slanger. To år senere ble det tatt ut tiltale mot Sægrov. I mellomtiden hadde Akvariet arrangert nok en utstilling med utrydningstruete arter.

Påtalemyndigheten mente at akvariedirektøren hadde brutt både toll- og viltloven. Sægrov nektet. Han mente det var hans italienske samarbeidspartner, dyreselgeren Modesto Veccia, som skulle se til at slanger, krokodiller og frosker ble lovlig innført til landet. Akvariet kunne ikke lastes for italienerens lovbrudd.

Bergen tingrett støtter Sægrov. Retten har kun funnet ham skyldig i brudd på arbeidsmiljøloven, ettersom han ikke sørget for at ansatte ved Akvariet hadde tilgang på motgift ved eventuelle slangebitt.

Sægrov må betale en bot på 10.000 kroner. Han vurderer å anke dommen.

- Sløsing

Sægrov er særdeles kritisk til at påtalemyndigheten brukte over to år på etterforskningen. Han mener saken aldri burde havnet i retten.

— Påtalemyndigheten har kastet offentlige midler rett ut av vinduet. Om jeg skulle smugle slanger til Norge, ville det vært idiotisk å gjøre det direkte på TV 2.

Sægrovs forsvarer, Nils E. Tangedal, kritiserer også Direktoratet for naturforvaltning. Advokaten mener Sægrov har vært utsatt for en kampanje.

— Direktoratet hadde bestemt seg for å lage djevelskap for Akvariet og utpekte min klient som syndebukk. Jeg håper konsekvensen av denne dommen blir at departementet tar direktoratet i nakken.

Tangedal tviler på at påtalemyndigheten vil anke dommen.

— Da må de i så fall ha et desperat ønske om å sløse vekk enda flere skattekroner, sier advokaten.

INGEN DYRESMUGLER: Påtalemyndigheten krevde betinget fengsel for Stig Sægrov. Nå er den tidligere akvariedirektøren frikjent for ulovlig innførsel av slanger og frosker. <p/> ARKIVFOTO: ARNE NILSEN