Det skjer på arbeidsplassen og det er sunt. Det flørtes i de tusen kontorer og korridorer, og ganske ofte går flørten over til mer alvorlige forhold. Hver femte arbeidstaker har eller har hatt en romanse med en arbeidskollega. Hvert tiende par treffes på arbeidsplassen. Det viser en undersøkelse gjort av GEWISS-instituttet i Hamburg.

På akuttmottaket ved Haukeland universitetssykehus er tempoet høyt, arbeidstiden intens og miljøet knallgodt. Ikke rart, kanskje, at kjærlighetslivet har gode kår.

Født med blålys i pannen

Akuttmottaket trekker så avgjort opp snittet hva parforhold på jobben angår. I skrivende stund er det minst ti par på avdelingen.

— Hun har kjæreste her, han traff sin kone her, de to er sammen, og hun og han og ...

Det var ikke vanskelig å få det dokumentert da BT trasket i korridorene sammen med avdelingsleder Jorund Liland. Med god hjelp av avdelingssykepleier Wibeke Krokås kommer Liland frem til at parforholdene har resultert i minst 10-15 barn de siste årene.

— De er født med blålys i pannen, ler Krokås, som selv møtte sin mann på akuttmottaket. - Vi traff hverandre for to barn siden.

Og fortsatt finner mennesker sammen på avdelingen. - Å ja, det gjør de hele tiden.

Fast mønster?

— Det følger gjerne et mønster, humrer Jorund Liland. - Først ber de om å få samme turnus, så flytter de sammen, så får de barn og da må de dele opp arbeidstiden. Vi har stadig overlevering av barn her på mottaket.

Men ledelsen har ikke alltid oversikt over hva som skjer på elskovsfronten.

— Det var et par vi visste var sammen. De kom og ba om felles turnus. Året etter insisterte de på å ha fri i mai. Det viste seg at de planla barnedåp. Slik fikk vi vite at det var barn på vei, forteller Liland.

Spesialsykepleier Kjell H. Vilsvik og sekretær Bente Vilsvik fant sammen etter cirka et halvt år med felles arbeidsplass. Nå, 20 år senere, har paret tre barn og fremdeles har begge sin arbeidsplass på samme sted.

— Det er et veldig godt miljø her og mye sosialt samvær, sier de når de skal forklare hvorfor akkurat akuttmottaket gir så god grobunn for kjærligheten.

Liland har ikke noen negative erfaringer med avdelingens høye «parfaktor». Tvert imot. - Det virker som om dette har en veldig positiv effekt.

Liland får støtte av sexolog og psykolog Elsa Almås.

— Flørtende arbeidstakere har mer energi og trives bedre på jobben, sier hun til Bergens Tidende.

- Krake søker make

Nettopp trivsel og miljø er faktorer som alle trekker frem. Avdelingsleder Jorund Liland kan stolt vise frem en blodfersk medarbeiderundersøkelse som viser at hele 88 prosent av de ansatte gir toppkarakter til «sosialt samspill» på akutten. Ikke en eneste ga dårligste karakter. Det betegnes som «sjeldent positiv score» i undersøkelsen.

— Dessuten er det vel slik at krake søker make, forklarer Wibeke Krokås. Hun tror at det er mye samme type mennesker som søker seg til nettopp akuttmottaket. - Gjerne spenningssøkende og unge mennesker.

Hovedtyngden av dem som jobber på avdelingen er mellom 25 og 40 år. I tillegg gjør trolig kjønnssammensetningen sitt. Om lag 40 prosent menn og 60 prosent kvinner er fordelingen. Det gir muligens litt større sjanse for etablering av parforhold enn hvis fordelingen hadde vært 10-90.

— Det er mange kjekke gutter her, smiler en sykepleier som, nær sagt selvfølgelig, har truffet sin partner på jobben.

Kan snakke ut

Selv om miljøet er godt og arbeidet meningsfullt, er det selvfølgelig ikke alltid hyggelige opplevelser de ansatte kan ta med seg hjem. Da er det godt å kunne dele sine tanker med en som forstår.

— Jeg tror det er veldig viktig å kjenne hverandre godt. Vi opplever store traumer her på jobben. Vi trenger å kunne snakke ut om disse opplevelsene med en som selv kjenner forholdene, sier Krokås.

— Å kunne gjøre det med sin aller nærmeste, er neppe den dårligste terapien man kan tenke seg.

JO MERE VI ER SAMMEN: Kjell H. Vilsvik og Bente Vilsvik traff hverandre gjennom jobben for 20 år siden. Avdelingsleder Jorund Liland (t.v.) er godt fornøyd med at kjerligheten blomstrer i gangene ved Haukeland universitetssykehus.<p/>FOTO: VEGAR VALDE