— Vi har et luksusproblem. Her er mange gode kandidater å plukke blant, sier en strålende fornøyd Kristian Helland til BT.

Lørdag ble varaordføreren i Bergen valgt til leder i Hordalands KrFs nominasjonskomité til neste års stortingsvalg.

I tillegg til det nevnte kvinnetrekløveret, er partiets nestleder Knut Arild Hareide sterkt ønsket av mange i fylkespartiet, noe som klart kom til uttrykk fra flere talere på fylkesårsmøtet.

På toppen av dette har dagens tre KrF-representanter fra Hordaland, Ingmar Ljones, Ingebrigt S. Sørfonn og Anita Apelthun Sæle gjort det tindrende klart overfor BT at de ønsker en ny periode på tinget.

Dessuten finnes det krefter i fylkespartiet som ønsker kulturminister Valgerd Svarstad Haugland øverst på Hordalands-listen.

Ropet om fornyelse ble fremført av flere årsmøtedeltakere i helgen, og kometen Knut Arild Hareide (31) fra Bømlo ble fra talerstolen trukket frem som et friskt pust foran valgkampen i 2005.

Hareide regnes av de fleste som storfavoritt til én av de to «sikre» stortingsplassene fra fylket. Flere sterke KrF-navn er aktuelle til den andre topplassen. Felles for alle tre, er at de ikke har plass på Stortinget i dag. At de er kvinner, og i tillegg kommer fra Bergens-regionen, taler også til deres fordel.

Fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg (bildet) svarer slik når BT spør om kan tenke seg stortingsplass:

— Jeg utelukker det ikke, selv om jeg har en viktig jobb å gjøre i fylkeskommunen. Stortinget er neste skritt hvis jeg tenker politisk karriere. Men jeg tar ikke stilling til dette før jeg eventuelt er blitt spurt av nominasjonskomiteen.

Statssekretær Kristin Ravnanger (bildet) gir dette svaret:

— Det er alltid hyggelig å bli nevnt, og jeg anser det ikke som utelukket. Min nisje har vært helsepolitikk, hvis jeg skal satse på Stortinget må jeg utvide perspektivet noe.

Barne- og familieminister Laila Dåvøy (bildet) liker ikke helt at BT bringer spørsmålet på bane:

— Jeg stortrives i regjeringen, og håper å få bli sittende der lenge.

— Men hvis du blir spurt om å stille?

— Jeg vil under ingen omstendighet besvare et sånt spørsmål i pressen.

Nominasjonskomiteens leder Kristian Helland smiler lurt når han blir bedt om å kommentere kandidatene. - Nå skal vi en ha en demokratisk og fin nominasjonsprosess, svarer han.

— Mange i partiet mener det er på tide med fornyelse?

— Det vil jeg ikke kommentere ytterligere, sier han.