JAN STIAN VOLD

— Torsdag 4. mars i år, cirka klokken 8.55 i parkeringshuset Citypark, ble Ingse Merete Rønnestad skutt og drept med fire skudd.

Slik innledet aktor Gabrielsen sitt innledningsforedrag i drapssaken mot kapteinløytnant Trond Ramsland (39) i formiddag. Punkt for punkt gikk hun gjennom den omfattende vitnelisten. Totalt skal 65 personer forklare seg i rettssaken, som er berammet til å vare i to uker.

Smell og skrik

Det finnes ingen øyenvitner til drapet, men aktoratet skal føre en rekke vitner som hørte smell, skrik - samt så en bil tilsvarende Ramslands i området rundt parkeringshuset.

De første som skal forklare seg, er to ansatte på Citypark. Den ene hørte det smelle rundt klokken 8.55, ifølge aktor Gabrielsen. Den ansatte løper opp fra et vaktrom, og titter inn på planet hvor Rønnestad befant seg. Der ser han en person ligge på gulvet, like ved en bil.

Dette er den første personen på drapsstedet etter at Rønnestad var blitt skutt.

Videre skal et samboerpar som bor like ved p-huset forklare seg. De hørte et kraftig smell rundt klokken 8.55, tittet ut vinduet og så ifølge aktor en mørk Saab 900 kjøre fra p-huset.

Saaben skal ha sneket seg forbi bommen, gjennom å kjøre ut i gaten via innkjøringsfeltet.

— Ramsland er innehaver av en tilsvarende Saab, sa Gabrielsen i retten i dag.

Et annet par skal i vitneboksen fortelle at de så en svart bil kjøre inn i p-huset på det aktuelle tidspunktet. Deretter hørte de smell, for så å se den svarte bilen kjøre ut igjen.

Paret skal ifølge aktoratet ha gjenkjent Ramsland fra bilder i avisene.

I tillegg til disse vitnene, kommer flere personer som befant seg like utenfor p-huset da drapet ble begått, og som hørte skuddene.

- Tatt med 16.000

Aktor Randi Gabrielsen la i innledningsforedraget også vekt på hva som skjedde da Ramsland ble pågrepet i Aurland om ettermiddagen drapsdagen. Blant annet fant politiet 16.050 kroner i lommen hans, samt pass.

I lommeboken fant de også en p-billett fra Citypark, stemplet 8.52 samme morgen.

På bilen til Ramsland fant etterforskerne blod, som har en DNA-profil identisk med Rønnestads.

I bilen ble det også funnet en pakket reiseveske, og utstyr for overnatting.

Fant automathagle

Aktor Gabrielsen la også vekt på funn i boligen til marineoffiseren.

Påtalemyndigheten mangler et drapsvåpen, men har slått fast at det er avfyrt fire kaliber 0.45-skudd på åstedet.

— Vi har ikke funnet kruttslam eller lignende på Ramslands klær, sa Gabrielsen i retten.

Da politiet gikk til ransaking hjemme hos Ramsland dagen etter drapet, ble det gjort flere våpenfunn.

— I 1. etasje ble det funnet en automathagle, samt diverse ammunisjon. Blant annet 440 skudd av kaliber 0.45-typen. Skuddene var av tre ulike fabrikanter, en av dem av typen som det ble funnet hylser av på drapsstedet, forklarte Gabrielsen.

I huset fant man også en tom eske til en Colt-pistol, som bruker 0.45 kaliber.

I tillegg ble det tatt beslag i en Lüger-pistol, kaliber 22. Til den ble det funnet 1250 skudd.

- Kverulant-paranoia

Aktor understreket videre at det ikke ble funnet spor av alkohol eller narkotika i kroppen til Ramsland da han ble pågrepet.

39-åringen hevder hardnakket at han ikke husker noe som helst fra drapsdagen 4. mars, og at han ikke har hukommelse før klokken 12.00 5. mars.

Rettspsykiatere har konkludert med at Ramsland er strafferettslig tilregnelig, men at han lider av det som beskrives som "en blanding av kverrulant-paranoia og personlighetsforstyrrelse".

I RETTEN: Ingse Merete Rønnestads advokat, Helge Hansen, og aktor Randi Gabrielsen i retten i dag.
KNUT STRAND