— Volden har karakter av mishandling. Det var to personer mot fornærmede, som var sterkt beruset. Han ble lagt i bakken, og hadde få muligheter til å forsvare seg og komme seg unna. Da han kom seg unna ble han lagt i bakken igjen og mottok flere slag og spark, sa aktor, politiadvokat Kristin Harstad i sin prosedyre i Bergen tingrett.

Hun ba om 90 dagers ubetinget fengsel for de to tiltalte. Hun la også ned påstand om oppreisningserstatning på 25.000 kroner til fornærmede.

John Olav Nilsen og en kamerat (23) er tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. Musikeren må også svare for tyveri av fornærmedes telefon, og besittelse av amfetamin.

— Jeg har aldri brukt amfetamin, sa Nilsen i retten.

- Slo ned mann

Nilsen svarte nei på om han erkjenner straffskyld. Kameraten erkjente delvis straffskyld for vold.

— Jeg er musiker og tekstforfatter, svarte Nilsen på spørsmål om yrke. Han oppga en inntekt på 300.000 kroner «på et godt år».

Det var klokken fire om morgenen, mandag 2. september 2013, at Nilsen og en bekjent angivelig slo ned en mann på kiosken Deli de Luca på Torget i Bergen. Tre ulike overvåkingskameraer fanget opp hendelsen.

Ifølge tiltalen slo de ham gjentatte ganger i hodet og på kroppen, tok kvelertak på ham, holdt ham nede ved å sitte på ham, og presset hodet hans mot gulvet.

Offerets telefon ble funnet hos Nilsen, og lommeboken hos kameraten. 23-åringen forklarte at han tok lommeboken for å finne identiteten på fornærmede, slik at han kunne få erstattet en ødelagt skjorte.

Under politiets ransaking ble det også funnet 0,5 gram amfetamin på Nilsen.

— Var rabiat

Musikeren sa i retten at han hadde bestilt mat på kiosken, da fornærmede kom inn og begynte å oppføre seg provoserende.

— Mannen var ukontrollert i bevegelsene og helt rabiat. Han var aggressiv og truende, forklarte Nilsen.

— Kunne du ikke bare gått bort, spurte aktor.

— Jeg ventet på maten min, svarte Nilsen.

Han forklarte at han ble sparket to ganger i ansiktet av fornærmede, og at han begynte å blø fra munnen.

— Hvordan havnet amfetaminen i lommen din, spurte aktor.

— Det vet jeg ikke. Noen må ha lagt den der. Jeg hadde ikke kontanter, bare betalingskort, så det er helt umulig at jeg kan ha kjøpt amfetamin. Jeg var bare veldig full. Vi hadde drukket halve natten.

Nilsen ble også spurt om hvorfor han hadde fornærmedes telefon.

– Jeg trodde det var min telefon. Jeg mistet alle tingene mine ut av lommene på anorakken. Da jeg plukket dem opp tok jeg telefonen på refleks.

I retten ble det spilt av overvåkingsbilder fra kiosken, som viser at det raskt oppstår knuffing mellom mennene. Fornærmede havner på gulvet, og bildene viser hvordan han sparker fra seg mens han ligger nede, til tider med 23-åringen over seg. Basketaket varer i flere minutter, og bildene viser at både fornærmede og Nilsen slår.

Fra ran til tyveri

Offeret forklarte at han ble slått først, og at han gikk i bakken. Begge de to mennene slo, forklarte han.

Etter hendelsen flyttet han fra Bergen.

— Jeg følte meg ikke trygg her. Jeg var redd for at det skulle gjenta seg. Jeg flyttet fra Bergen på grunn av denne saken, sa han.

Mannen var sykmeldt i en uke etter hendelsen, og sa i retten at han nå har vært sykmeldt siden i sommer.

IMG_2352.JPG
RUNE NIELSEN

— Det gikk bra i begynnelsen, men så klarte jeg ikke mer. Jeg har angst som har blitt kraftig forverret på grunn av denne saken, sa han.

Da Nilsen møtte i politiavhør morgenen etter episoden, var han siktet for ran. Senere ble det imidlertid tatt ut tiltale på vold og tyveri.

John Olav Nilsen er en anerkjent bergensartist, og har vunnet flere priser for musikken sin. Han samtykket til fotografering i retten.

Saken skulle egentig vært avsluttet torsdag, men fortsetter fredag fordi de to forsvarerne ikke rakk å begynne på sine prosedyrer.

John Olav Nilsen ønsket ikke å kommentere saken torsdag.

TO TILTALT: Voldsepisoden skal ha skjedd på Deli de Luca-kiosken på Torget i september 2013.
John Christian Nygaard