— Jeg er redd for klimaendringene. Jeg er redd for framtiden. Det er de som bygger gasskraftverket som er skyldige, ikke vi som sitter her, sa Sara Skreppedal Andersen Moss i Nordhordland.

Tilsammen fem aksjonister mellom 16 og 21 år satt på tiltalebenken i formiddag. På onsdag kommer syv nye. Alle deltok i en aksjon 18.januar i år, der de sperret all trafikk ut og inn fra anlegget på Mongstad. Flere av ungdommene lenket seg fast til portene, og ble båret vekk av politiet fordi de nektet å flytte på seg.

Aksjonistene møter i retten fordi de har nektet å betale boten på 7000 kroner.

— Bøtene er altfor høye. Vi må faktisk betale mer for å ha aksjonert, enn det mange må etter å ha slått noen ute på byen, sier Mimir Kristjansson som er leder i Rød Ungdom.

Han mener det kan bli vanskeligere å aksjonere med sivil ulydighet i framtiden hvis tingretten opprettholder det høye bøtenivået.

Ingen av de fem ungdommene erkjente straffskyld da saken mot dem startet, selv om alle innrømmer å ha vært med på aksjonen.

— Byggingen av gasskraftverket på Mongstad er så galt mot menneskene og jorda vår at vi ønsket å gjøre dette. Jeg var med på aksjonen utfra en moralsk og personlig overbevisning, sa Lene Liebe, som er nestleder i Natur og Ungdom.

Aksjonistene vil trolig bli dømt til å betale bøtene sine. Dersom de ikke har noen mulighet til å betale er alternativet å gå i fengsel.

— Men de har ikke mulighet til selv å velge fengsel som alternativ, understreker politiadvokat Hilde Welde.

GIR SEG IKKE: Ungdommene som aksjonerte på Mongstad i januar, nekter å betale boten de fikk.
Leif Gullstein (MMS)
TILTALT- Jeg handlet ut fra moralsk og personlig overbevisning, sier nestleder i Natur og Ungdom, Lene Liebe.
AKTOR: Politiadvokat Hilde Welde fører saken fra påtalemyndigheten.