Det sier Rune Timberlid. Han er kommunikasjonssjef i Lotteritilsynet, som hadde sendt en person til Bergen for å delta i aksjonen.

De siste ukene er en rekke kioskeiere anmeldt for å ha utplassert ulovlige automater. Tre av dem er i Bergen.

— To av kioskene koblet ned automatene i forrige uke. Vi regnet med at de gjorde det samme på Minde, men vi har hatt folk på stedet som har bekreftet at de var i drift, sier han.

I kveld i 20.30-tiden var politiet inne og beslagla de to automatene. Ifølge Timberlid er dette «høyst illegale automater» eid av et tsjekkisk selskap drevet av en svenske.

Lurer kioskeiere

  • Selskapet har ikke tillatelse til å sette opp automater i Norge. De har ikke tillatelse til å opererer i det norske lotterimarkedet i det hele tatt. Norsk Tipping har enerett. Dette er de klar over, vi gjorde dem oppmerksom på dette lenge før ferien, sier han.

Ifølge Timberlid prøver det tsjekkiske selskapet å lure norske kioskeiere til å ta inn automatene.

— De går rundt til kioskeierne og forteller at vi har godkjent dette. De påstår også at dette er innenfor lovverket i EFTA og EU. Men dette er feil, og det vet de. Alle land i EU kan føre sitt eget lovverk, og i Norge har Norsk Tipping enerett på å plassere ut automater i kiosker, sier han.

Kommunikasjonssjefen karakteriserer automatene som svært aggressive.

Norsk Tipping har stoppet tippingen her. Det synes jeg er usmakelig.

Tom Karlsen, kioskeier

Frykter svenske tilstander

  • Man kan spille med sedler på dem, og bruker fort tusenvis av kroner på kort tid. De appellerer til folk som kanskje led av spilleavhengighet tidligere. Vi håper politiet tar med seg maskinene.

Timberlid frykter svenske tilstander i Norge dersom de ikke slår hardt ned på denne typen aktivitet i Norge.

— I Sverige har de 4000 illegale automater, og det er kriminelle miljø som henter inntekter fra dette markedet. Vi må for enhver pris unngå noe slikt i Norge. Derfor er vi avhengig av at politiet aksjonerer. Det er veldig positivt at de tar saken alvorlig.

Sakene Lotteritilsynet har mot kiosker over automater baserer seg i hovedsak på tips fra publikum.

— Det er ofte spillere som tipser oss. Enkelte av dem er folk som har klart å komme seg ut av spilleavhengighet.

— Ikke gjort noe ulovlig

Tom Karlsen, innehaver av Mix-kiosken i Minde Allé, sier han ikke har noe med automatene å gjøre, og at han ikke kjenner til noen anmeldelse.

— Minde Allé kiosk har ikke gjort noe ulovlig. Det er veldig viktig for meg å opptre lovlig, slik at kiosken ikke blir berørt, sier han.

— Men deler av lokalet vårt er leid ut til et annet selskap. Det er der automatene har stått.

Ifølge Karlsen leier et selskap registrert i utlandet 10-12 kvadratmeter av lokalet. Han gir BT navnet, men husker ikke navnet på personen som står bak. BT finner ikke noe utenlandsk selskap registrert i Brønnøysund med dette navnet. Heller ikke Lotteritilsynet har hørt om selskapet.

— Kan kioskeieren dokumentere at et annet selskap er formell innehaver av lokalet, så må vi vurdere det, sier Rune Timberlid.

Automatene har uansett fått konsekvenser for kiosken på Minde.

— Norsk Tipping har stoppet tippingen her. Det synes jeg er usmakelig. Men jeg har fått signaler om at de vil åpne igjen i morgen når dette er avklart, sier Tom Karlsen.