Like før klokken 08.00 stilte de opp ved Kiwi-butikken på Kronstad, et steinkast fra Kvinneklinikken.

— Vi aksjonerer fordi vi har ingen barn å miste, sier Heidi Slettemoen, aksjonsleder og medlem av Kronstad FAU. Voksne og barn strømmet til. Engasjementet var stort.

«Ingen barn å miste, ingen barn å miste», ropte elevene.

Rundt 150 foreldre og barn var med på aksjonen Fra klokken 07.43 til 07.47 talte vi tre busser forbi skolen. Senere kom tre til før aksjonen var over.

GIKK: Bedre å gå av bussen enn å stå i kø.
PER LINDBERG
PAROLER: «Ikke kjør på meg», «Ingen barn å miste», «Vi vil ha sikker skolevei», «Trygg skolevei» og «Buss vekk» var blant parolene.
PER LINDBERG
KRYSSER VEIEN: «Ingen barn å miste!», roper elevene.
PER LINDBERG

— FAU og elevrådet vil belyse at trafikksikkerhet er viktig for oss på Kronstad. Her buldrer svære busser forbi på smal skolevei, samtidig som vi har mange usikrede og farlige kryss - og bilene ved Haukeland har alltid noe de skal rekke, sier hun.

Slutt før skolestart

I en e-post til BT påpeker FAU på Kronstad skole og Aksjonsgruppen sikker skolevei at så sent som i forrige uke ble en syklist påkjørt av en buss i Hunstadsvingen, der aksjonen pågår.

«Kronstad skole er eneste skole i Bergen som har biltrafikk på alle fire sider. Ikke alle tar hensyn til de myke trafikantene på skoleveien. Vi har ingen barn å miste», skriver aksjonsgruppen.

Slettemoen forteller at aksjonen blir kort. Barn og voksne skal krysse fotgjengerfeltene i passelig tempo.

— Det er mange barn her, og vi er bekymret for sikkerheten deres. Aksjonen avsluttes i god tid før skolestart klokken 08.30, sier Slettemoen.

- Ingenting har skjedd

Det går 219 elever ved Kronstad skole, ifølge Slettemoen. Nattland skoles avdeling for hørselshemmede ligger like ved. Dessuten er det tre barnehager i nærheten.

— I flere år har vi arbeidet for å få utbedringer, og nå må noe skje. FAU har nedsatt en egen aksjonsgruppe for sikker skolevei, og laget en lang liste med forslag til forbedringer. Vi har vært i kontakt med en rekke instanser, blant andre Bergen kommune, skolebyråden, trafikketaten, Skyss, Helse Bergen og Statens Vegvesen. Men ingenting har skjedd, sier Slettemoen.

Aksjonen ble avsluttet rundt klokken 08.25.

— En vellykket aksjon som synliggjorde trafikkproblemene her oppe. Vi er svært fornøyde med oppmøtet, sier Slettemoen.

Hermine (7) og Kari (12).
PER LINDBERG