Hele det politiske Norge har sørgetid frem til valgkampstart 13. august. I respekt for terrorofrene og deres familier.

Likevel oppfordrer Hardangeraksjonen til sivil ulydighet på Årvikfjellene. De som ønsker å tenne lys kan gjøre det i mastepunktene, het det i invitasjonen de denne uken sendte ut til medlemmene sine.

— Vi fører en kamp for demokratiet og bruker sivil ulydighet som en meningsytring. Terroren skal ikke få ødelegge det. Når Statnett nå er i gang med anleggsarbeidet, så da fortsetter også vi med våre aksjoner. Dette er våre meningsytringer, sier leder i Hardangeraksjonen, Lars-Helge Ljone.

«Torsdag 28. juli tende me ljos på fleire av mastepunkta i Ålvikfjella, og i tida framover vil me halda fram med vår form for meiningsytring.» står det å lese i brevet. Invitasjonen kan oppfattes som en sammenblanding av politisk budskap og lystenning til minne om terror-ofrene.

— Det er veldig skuffende hvis noen oppfatter dette som provoserende. Det tennes lys mange steder i landet nå og for oss var det naturlig å tenne lys for ofrene der, sier Ljone.

I går sendte Hardangeraksjonen likevel ut en ny melding og avlyste lysmarkeringen.

Mastepunkter feil sted

Jan Ivar Rødland, som meldte seg ut av Ap på grunn av mastesaken, er forsiktig i å kritisere Hardangeraksjonen, men liker ikke at aksjoner og lystenning blandes.

— Jeg ville ikke ha gjort det på den måten. Jeg har stor respekt for jobben Hardangeraksjonen gjør, men sett i lys av at AUF støttet oss veldig for et år siden, og noen av dem ikke lenger er blant oss etter Utøya, synes jeg det er ekstra tungt å blande dette. Jeg har for stor respekt for dem som er berørt. Jeg ville ikke ha tent lys der, men på en sentral plass som Den blå steinen som gjør at det virker samlende. Jeg synes det er trist at de gjør det på denne måten, sier Rødland.

Om en måned går han ut av lokalpolitikken for godt.

Sørgetid politisk

Aps statssekretær Per Rune Henriksen synes det er vanskelig å kommentere dette midt i sørgeperioden.

Ingen av de politiske partiene kommer med politiske utspill og kommentarer før valgkampen starter 13.august.

— Resten av Norge har på politisk nivå en sørgeperiode, så får vi bare ta til etterretning at de tar opp igjen sine markeringer og det blir opp til dem. Dersom de inviterer folk for å aksjonere mot mastene og til å tenne lys for terror-ofrene, så blander de sammen to ting, sier Henriksen.

— Denne type utspill må tolkes på rausest mulig måte. Jeg ville nok ha rådet dem til å finne et annet sted å tenne lys enn i mastepunktene, f eks sentralt i Øystese. En annen ting er at hvis mange blir med og tenner lys i fjellet, så er det vanskelig for Hardangeraksjonen å vite om dette er tilhengere av protesten eller om de vil tenne lys for terrorofrene, sier professor Frank Aarebrot.

Avlyser lystenning

Etter at BT og andre tok kontakt med Hardangeraksjonen i går, har de valgt å sende ut en presisering til medlemmene sine. Lystenningen er nå avlyst.

«Hardangeraksjonen har et oppriktig ønske om å uttrykke sorg og respekt for ofrene etter den nasjonale tragedien 22. juli.

Gårsdagens epost ble formulert slik den ble fordi vi ønsket å forklare hvordan vi har kommet frem til at vi mener det er riktig å fortsette arbeidet i lys av det ufattelige som har skjedd.

Vi har tro på at det i en tid som denne er viktig med et fortsatt engasjement for det en tror på, men i lys av de grusomme hendelsene ønsket vi å gjøre aksjonen i Ålvikfjella til en lavmælt markering.

Den planlagte lystenningen vil imidlertid utgå, da vi ser at dette dessverre, for enkelte kan oppleves som støtende eller et forsøk på å «bruke» tragedien til egen vinning.

Dette har selvsagt aldri vært vår intensjon.»

Mener du det er greit å aksjonere mot mastene i sørgeperioden? Si din mening her!