Etter et intervju i BT i januar fikk den nystartede organisasjonen «Med hjelp til unge i livskrise» (HULK) en strøm av telefoner og brev.

— Det var som en flodbølge av henvendelser. Bare i løpet av den første uken fikk jeg over hundre telefoner og brev fra utslitte unge og pårørende, forteller Lise Tollefsen Slembe.

Klar til kamp

Sammen med Aksjonsgruppen mot sosial nød mobiliserer hun nå til aksjon utenfor rådhuset den 22. mai i forkant av bystyremøtet.

— Jeg vil vise helsebyråd Trude Drevland og resten av politikerne at det er krisetilstander blant unge mennesker med sosiale, økonomiske, psykiske og rusrelaterte problemer.

Avvisning og kulde fra helsevesen og sosialkontor mener hun er et stort problem i Bergen.

— Folk ser på meg som et siste halmstrå når de ikke får hjelp. Sterkt deprimerte mennesker kan for eksempel vente tre uker på en legetime, der de får noen piller og sendes hjem etter ti minutter.

Lise Tollefsen Slembe jobber dag og natt for å hjelpe fra leiligheten sin.

— Jeg gjør alt jeg kan, men oppfordrer flere pårørende og unge til å ta kontakt for å samarbeide.

Knappe ressurser på sosialkontorene gjør at folk i livskrise føler de må tigge eller smyge.

— Jeg må ofte følge folk fordi de får angst for å gå dit selv, forteller hun.

— Siden jeg har greie på rettighetene kan jeg veilede dem, og blir ofte sjokkert over hvor lite informasjon de har fått.

Vet hva som trengs

Bente Simonsen er leder i Aksjonsgruppen mot sosial nød i Bergen og samarbeider tett med HULK.

Etter å ha jobbet i ti år med barnefattigdom er hun klar på som trengs for å få til forandring

— Vi trenger støttekontakter, lettere tilgang til psykologer, og vi trenger et helsevesen som kan oppsøke folk, sier Bente Simonsen.