— Det er veldig frustrerende. Når vi får lite mat går blodsukkeret rett i kjelleren . Da oppstår det lett knuffing og bråk, forteller Christian.

Nå har han og flere andre innsatte i Bjørgvin fengsel tatt initiativ til en aksjon for å få mer mat til måltidene. Nesten alle som soner på den åpne institusjonen har skrevet under på oppropet.

— Situasjonen er ikke holdbar. Alle er enige om at noe må gjøres. Nok mat er viktig for at vi skal kunne komme overens med hverandre og ha en rolig atmosfære, sier 34-åringen.

Jeg får nesten lyst til å hoppe over gjerdet for å dra på bensinstasjonen og kjøpe mat selv,

To skiver til hver

I dag får de innsatte fem brød til hvert måltid, ifølge de innsatte selv. Dette utgjør cirka to skiver til hver når maten skal deles på 40 mann. Hver helg får de også 200 biter skinke som skal vare i to og en halv dag, forteller Christian. I tillegg kommer pålegg som makrell i tomat, brunost, syltetøy og leverpostei.

— Jeg får nesten lyst til å hoppe over gjerdet for å dra på bensinstasjonen og kjøpe mat selv, sier Christian.

«Per», som ønsker å være anonym når han snakker med bt.no, jobber på kjøkkenet i Bjørgvin fengsel. Han mener matsituasjonen er verst for de yngste som er vant til å spise mye.

— For meg som er 40 år er det ikke så vanskelig å bare spise to skiver til et måltid. Men vi har ungdommer på 18 år her. De er vant til å være i aktivitet og trener mye. For dem er maten et kjempeproblem, sier han.

Det er ikke alle som liker havregryn og vi må få mat som tilsier at vi blir mette. Vi har jo ikke valgt å være her heller,

Innsatt, Bjørgvin fengsel

Vil ikke ha havregryn

Ifølge 40-åringen har de innsatte som jobber på kjøkkenet tilbudt seg å bake brødet selv for å spare penger, men dette har de bare fått lov til enkelte ganger. De har også tilbudt seg å lage pålegg, som italiensk salat, i større kvanta. Heller ikke dette var mulig å få til på en permanent basis.

Bjørgvin fengsel får i dag maten sin fra kjøkkenet på Haukeland Universitetssykehus.

— Jeg mener ikke at det skal sys puter under ræven vår. Vi sitter jo i fengsel. Men det å få nok mat er veldig viktig. Hvis ikke folk får næring blir stemningen amper og det er ingen tjent med, sier «Per».

De innsatte får tilbud om havregryn til brødmåltidene som de kan fylle på med om det er for lite brød.

— Det er ikke alle som liker havregryn og vi må få mat som tilsier at vi blir mette. Vi har jo ikke valgt å være her heller, sier en annen innsatt som også jobber på kjøkkenet.

Nå håper de at underskriftene vil føre til at fengselsledelsen vil føre til at de daglige matrasjonene øker.

- Bedre enn gjennomsnittet

Direktør i Bjørgvin fengsel Harald Åsaune var ikke kjent med underskriftsaksjonen da bt.no tok kontakt lørdag formiddag, men han avviser at de innsatte ikke får nok mat.

— I utgangspunktet får alle innsatte mat i henhold til retningslinjene. Kanskje finnes det enkeltepisoder der dette ikke har skjedd. Det må jeg i så fall undersøke nærmere, sier Åsaune.

Det er klare regler for hvordan kostholdet til innsatte i norske fengsler skal være. Ifølge fengselsdirektøren ligger nivået i Bjørgvin iallefall ikke under gjennomsnittet.

— Kvalitet og kvantitet må veies opp mot hverandre. Vi bruker i gjennomsnitt 135 kroner dagen på mat per innsatt. Det er et relativt høyt nivå, sier han.