• Det er rørende og veldig flott at folk bryr seg, sier Anjas mor og Davids ekskone.

Anjas mor og Davids ekskone, Sabine Gardien, er rørt over engasjementet, ifølge Kenneth Monsen.

Han var Davids kollega og har holdt tett kontakt med de pårørende i Nederland etter ulykken. Han reiser også ned til begravelsen.

— Jeg snakket med henne i går og fortalte om aksjonen i Norge. Hun synes det var rørende og veldig flott at folk bryr seg, sier Monsen.

Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland vil at alle personbiler, varebiler, busser, lastebiler og vogntog skal stoppe «på egnet sted» langs veien og slå på varselblinklys i fem minutter torsdag klokken 14.00.

Punktmarkeringen skjer etter at Dave Gardien (47) og datteren Anja (10) omkom i en voldsom ulykke ved beryktede Ådland bru på Stord.

— Noe må gjøres

Årsaken til at vogntogulykken i slutten av februar var meget glatt veibane.

Selv synes Davids kollega det er trist at det må så alvorlige ulykker til for at myndighetene skal få øynene opp for det store vedlikeholdsbehovet på norske veier.

— Denne aksjonen gjelder ikke bare David og Anja, men alle trafikkskadde og drepte i fylket vårt og resten av landet. Det er uheldig at ulykker må skje før vi får opp øynene og ser at noe må gjøres, sier Monsen.

Enorm respons

Jan-Ove Halsøy, leder i Norges Lastebileierforbund i Hordaland, sier at responsen har vært enorm etter at han gikk ut med aksjonsplanene i BT i går.

— Jeg har fått telefoner og SMS-er fra Alta i Nord til Kristiansand i sør, og 99 prosent av tilbakemeldingene har vært ubetinget positive. De sier at det var på høy tid at noen gikk ut sånn. Jeg har fått meldinger fra folk som skal stoppe med skolebussen, sier Halsøy.

Han vil understreke at de ikke ønsker å ramme brøytemannskapene, men at det er regjeringen og Statens vegvesens vedlikehold av veiene som er målet for kritikken.

— I utgangspunktet var dette en aksjon ment for vestlandsfylkene, men det er flere og flere som vil være med og aksjonere rundt omkring i hele landet, sier Halsøy.

- Viktig tema

Han understreker at aksjonen ikke skal hindre for utrykningskjøretøy eller øvrig trafikk.

— Det er ikke det som er hensikten. Vi ønsker bare å være synlige. Tidspunktet er kun valgt ut fra når begravelsen skal være i Nederland, sier han.

Roger Moum, leder i Vestnorsk Transportarbeiderforening, mener lastebileiernes aksjon er et godt initiativ.

— Alle våre medlemmer må selvsagt selv vurdere om de ønsker å delta, men vi synes markeringen er bra. I slike saker er vi helt enige, dette er et viktig tema, sier Moum.

Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, sier at de også støtter budskapet.

— Vi støtter budskapet om vedlikehold av veier fullt og helt, men å aksjonere på veien er ikke måten vi kommuniserer på, sier Sagedal, som håper aksjonen ikke vil være til hinder for trafikken.