— Å, herregud! Er det politi på alle bussene eller? Dette er litt sånn FBI-files, fniser en tenåringsjente på skarrende bergensk.

Hun er på vei inn på 80-bussen fra Flaktveit natt til søndag. I likhet med flere av de andre ungdommene på bussen kommer hun lett sjanglende og høylytt.

- Ikke noe fristed

— De tror det er et fristed, men det er faktisk ikke skjenkebevilling på bussen, sier bussjåfør Åge Kibsgård.

Lørdag kveld var det heller ikke mye til fristed. Politiet i Åsane var med på to av bussene som gikk fra Flaktveit og inn til sentrum.

— Denne avgangen er særlig utrivelig,. Det er derfor vi er her, sier politiførstebetjent Hogne Nygård.

Klokken er kvart på tolv, og fire politibetjenter står klare til å være med to busser med avgang fra Flaktveit klokken 24.00. Reglene for hva de skal slå ned på er klare:

— Vi skal sørge for at det ikke er drikking om bord og at de ikke får ta med seg åpnede flasker inn på bussen, sier Nygård.

I tillegg skal de sørge for at lydnivået ikke plager passasjerene som ikke vil ha vorspiel på bussen. Alle passasjerer skal varsles om at det er politi på bussen. Derfor kjører en politibil foran bussen og sier fra på alle busstoppene.

Klirr, klirr

— Er det øl du har nedi posen din, spør politibetjent Raymond Skjervheim.

Den unge gutten med den avslørende klirrende posen svarer bekreftende. Fordi han ikke har noen åpne flasker, får han ta dem med inn. I takt med at bussen svinger nedover fra Flaktveit mot Åsane terminal, stiger lydnivået tilsvarende i bussen. Bussen fylles sakte opp med et par-tre passasjerer på hvert stopp. De eneste som kan kalles noe i nærheten av et vorspiel, er en gjeng på fem stykker, men de snakker ikke høyere enn en gjennomsnittlig skoleklasse på tur.

Flørtingen ligger også på skoleklasse på tur-nivå. Jenten hviner litt «nei, gi deg da» når guttene gjør sine fremstøt.

De mest fremtredende lydene er dansebandmusikken på radioen og sms-ene som stadig tikker inn.

Femmerbanden bak i bussen diskuterer hvorvidt en alkoholiker faktisk kan drikke åtte helflasker sprit.

— De leker ikke fulle, de fyllikene, argumenterer den ene.

- Bare vann

Da diskusjonen etter hvert blander seg med klirring av flasker, griper betjent Skjervheim inn.

Et udramatisk «nå, må dere dempe dere» er alt som skal til.

Like etter kommer en av jentene bort til politiet for å forsvare seg.

— Det var ikke alkohol i den flasken, det var bare vann altså, sier hun.

Og like etterpå:

— Men bussjåføren pleier å si at vi kan drikke, bare vi er stille.

De to politibetjentene på bussen er det store samtaleemnet helt til bussen nærmer seg Bryggen. Da overtar de neonbelyste utestedene interessen, og ungdommene forsvinner fortløpende da bussen stopper.

— Det var veldig rolig på bussen i dag. Mulig de har dratt tidligere ut på grunn av det fine været. Vanligvis er det stappfullt fra Åsane terminal, sier Skjervheim.

Toktet på nattbussen er over, og dagens fangst ble dårlig. Det hele minnet mest om en ganske vanlig busstur.

— Men han ene gutten, han med flaskene, han hadde drukket, om vi ikke var der. Det er helt sikkert, sier politibetjent Anita Dahl.

VOKTERE I NATTEN: Vi er her som en reaksjon på at det har vært så mye fyll og bråk på bussen, sier politibetjent Anita Dahl. Lørdag var hun og politibetjent Raymond Skjervheim med nattbussen fra Åsane til sentrum. Utover sommeren blir det flere aksjoner. (FOTO: ØRJAN DEISZ)