Et stort antall ender og høns og en katt ble tatt med for å bli sjekket for rabiessmitte. Et skrekkelig syn møtte politiet og fire representantene for dyrevernsnemnda i Bergen da de aksjonerte mot boligen til 48-åringen som har tilstått ulovlig import av to vaskebjørner og to nesebjørner.

Nemnda hadde varslet 48-åringen på forhånd om at de ville komme på besøk. Men da de aksjonerte, var verken mannen eller andre personer hjemme.

Høns drept av vaskebjørn

Bergens Tidende fulgte aksjonen. Mest inntrykk gjorde en død hane som lå like innenfor åpningen i et hønsebur i hagen. Trolig er hanen drept av en av vaskebjørnene. Et plastkar har kommet i veien for at rovdyret skulle klare å trekke hanen ut. Et stykke innenfor i buret lå en høne — uskadd. I utkanten av hagen lå en død høne, også den trolig bitt i hjel av et rovdyr. Mest sannsynlig er det en av vaskebjørnene eller nesebjørnene som har drept høna.

Forferdelig rot og stank

Rundt om i hagen befant det seg ender - de fleste moskusender. Inne i et hjørne utenfor en kjellerdør, lå det høns av ulike raser gjemt mellom rusk og rask. Inne i et lite hundehus med åpen dør lå det også høner.

Da folkene fra dyrevernsnemnda gikk inn i kjelleren, fant de et utall høner og et par haner mellom gamle møbler, kartonger, rusk og rask i et forferdelig rot. Innerst i et lite kott sto det lille buret der 48-åringen har oppbevart vaskebjørnene og nesebjørnene. Inne i buret hang en hengekøye der halvbjørnene har ligget. Stanken i rommet var fryktelig.

Settes i isolat

Fuglene ble tatt inn i spesielle bur til å fraktes vekk i. Etter å ha samlet sammen alle fuglene i hagen og i kjelleren, tok dyrevernsnemnda seg opp i huset for å se etter to katter og en hund som de tidligere har sett holde til i huset. I går var bare den ene katten hjemme.

Leder av dyrevernsnemnda, Berit Jacobsen, forteller til Bergens Tidende at de i aksjonen fjernet 23 høner og noen haner, åtte ender og en katt.

— Alle fuglene og katten vil bli tatt hånd om og satt i isolat, forteller Jacobsen.

— Dette gjøres for at de skal bli testet for å sjekke om de kan være smittet av rabies, sier Berit Jacobsen.

To politibetjenter fra Fana lensmannskontor var med i aksjonen.

<b>HANE PÅ VEI TIL ISOLAT:</b> Leif Lekven fra dyrevernsnemnda kommer ut fra kjelleren med en hane som nå er satt i isolat. <br/> Foto: Rune Sævig