theasbryllup3.jpg
Skjermdump fra bloggen.

Søndag morgen twitret Jenny Skavlan om bloggen Theas Bryllupsblogg. «En 12 år gammel jente som skal gifte seg? Skjer det i Norge i 2014? #sjokkert» tvitret Skavlan.På bloggen forteller «Thea» at hun skal gifte seg 11. oktober, med Geir på 37 år. «Han er veldig hygglig, men han har SKJEGG å er veldig voksen», skriver Thea om første møte med forloveden.

I løpet av søndagen har kommentarene rent inn på den angivelige 12 år gamle jenten sin blogg. Klokken 16.40 hadde 44 kommentert på bloggens første innlegg.

På noen få timer har over 70 000 nordmenn vært inne påTheas bryllupsblogg, og mange tusen har allerede engasjert seg i spekulasjonene som raser i sosiale medier.

«Kan ikke være lovlig»

Noen er sjokkerte og råder henne til å vente, mens andre kommenterer at dette åpenbart må være en aksjon fordi bryllupsdagen er lagt til FNs kvinnedag.

Alt er profesjonelt skissert og iscenesatt av et byrå vi bruker

Olaf H. Thommessen, generalsekretær i Plan Norge

«Jeg synes dette er veldig provoserende å lese. (...) Jeg håper virkelig noen tar tak i dette fordi dette kan ikke være lovlig. Jeg håper ikke du blir lei deg nå,men hvis dette er tvangsekteskap så må noen gripe inn ,og det litt fort!» lød en av kommentarene.

«Seriøst du er for ung du kommer til å angre» skrev en annen.

«Jeg har lyst til å ringe barnevernet når jeg ser dette...»

— Vise det absurde

De som har kommentert at bloggen må være en aksjon, har fått rett.

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf H. Thommessen, bekrefter søndag ettermiddag overfor BT at Plan Norge står bak bloggen.

UTVIDET: Etter at Plan Norge var avslørt som organisasjonen bak barnebrud-bloggen, ble siden utstyrt med Plan Norge-logo og informasjon om kampanjen mot barneekteskap.
SKJERMDUMP

— Hensikten er selvfølgelig å sette søkelyset på det store problemet med barneekteskap i verden, der 39.000 unge jenter hver dag blir giftet bort, sier Thommessen.Han fortsetter:

— Vi vil vise det absurde i dette, gjennom en jente i et voksenunivers hvor hun ikke har noe å gjøre, men med rammer som vi kan forstå i Norge. Når jenter giftes bort andre steder i verden, er det like reelt for dem som det fremstår for denne fiktive barnebruden.

«Ville fortelle på et tidspunkt»

Han spør BT hvordan det ble oppdaget at Plan Norge står bak.

- Dere ville altså ikke at det skulle bli avslørt?

— Vi er egentlig glad for at det ble avdekket, siden det tyder på at vårt arbeid mot barneekteskap er blitt lagt merke til. Vi ville jo fortelle det på et tidspunkt, men ikke så raskt som det ble nå. Vi ville lage en kampanje med en stopp-effekt, og det tror jeg vi har lykkes med, sier Thommessen.

Han sier aksjonen har vært nitidig planlagt i mange måneder, og at den er starten på en kampanje som skal vare en måned. Kampanjen handler også om jenter og utdanning.

Ikke norsk jente

- Hvem er denne jenten?

— Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Det er ikke en norsk jente, det kan jeg si. Det ville vært vanskelig. Alt er profesjonelt skissert og iscenesatt av et byrå vi bruker innen kommunikasjon og reklame.

- I en kommentar i bloggen står det at flere har meldt dette til barnevernet og at det må stoppe. Hva sier du til det?

— Det har vært mange ulike reaksjoner, men jeg vil ikke si noe om det som fremkommer i kommentarfeltene til bloggen. Når det er åpent hvem som står bak, tror jeg ikke det blir noe problem med anmeldelser til barnevernet.

Etter at Plan Norge offisielt hadde «påtatt seg ansvaret» for bloggen søndag, skriver en som har lest bloggen dette i en kommentar:

«Flott gjort av dere! Dette skapte virkelig et engasjemang man ikke har sett på lenge, dere har virkelig fått levert budskapet å åpnet øynene til mange! Folk legger jo ikke merke til reglamer når jenta ikke er Norsk, men denne problemstillingen med at det skjer i Norge å med ei Norsk jente det vekker tankene. Desverre må man gå slike lengder for å få nådd ut til dagens samfunn, nokkså sjokkerende!»