— Det e'kje hans skyld, flirer Aksel Søraa og klapper kokken Sigbjørn Rognsvåg vennskapelig på skulderen. - Eg sku' mer enn gjerne spist hans nydelige mat og gladelig betalt mye mer.

Aksel Søraa er ikke alene. Siden Solheim Alderspensjonat ble innlemmet i kjøkkenreformen i mai, er tallet på middagsgjester i kafeteriaen halvert, konstaterer Rognsvåg.

— Hvorfor det?

— Kvaliteten på maten. Det vi selv laget her på kjøkkenet fra grunnen av var uten tvil bedre, sier Rognsvåg.

300 underskrifter

Ute i resepsjonen i det trivelige alderspensjonatet ligger mappen med underskrifter. Over 300 krever den hjemmelagde maten tilbake. La bestemor få god mat , skriver Camilla Svensson, åtte år.

Inne i spisesalen sitter åtte gjester i det rommelige lokalet. Tre damer nøyer seg med et smørbrød. Noe middag frister ikke lenger.

— Nei, den middagen kan du ha for meg, lyder det kontant fra en av dem.

I dag kommer byråd Helen Nordeide Fløisand til Solheimsviken for å prøvespise. Aksel Søraa regner det som en første seier for middagsaksjonen.

Krøll på Haukeland

Solheim Alderspensjonat får middagsmaten levert fra Bergen Matforsyning, et selskap eid av Haukeland sykehus og Eurest eier i fellesskap. Ifølge prosjektleder Håkon Gjelsvik i Bergen kommune er misnøyen med «den nye maten» knyttet til leveransene fra Bergen Matforsyning.

Gullstøltunet, som har ansvaret for maten til hele Fyllingsdalen, Laksevåg, Ytrebygda og Fana har knapt hatt en klage i det hele tatt.

Bergen Matforsyning sørger blant annet for mat til hjemmeboende. Da leveransene skulle starte i mai, manglet kjøkkenet på Haukeland en viktig maskin og har frem til de siste ukene basert seg på underleverandører. I tiden fremover skal kjøkkenet på Haukeland overta all produksjonen selv.

— Disse underleverandørene har vært uten erfaring med matlaging for eldre. De har ikke forstått at kjøttet må være lett å tygge og gulrøttene nærmest istykkerkokt, sier Gjelsvik.

I tillegg kommer historien om torskefisken fra Middelhavet som ble stemplet uspiselig da prosjektlederen fikk prøvesmake.

- Slutt på klagene

— Den siste tiden har vi hatt møter med Bergen Matforsyning tre ganger ukentlig. Vi har innført et system med avviksskjema der alle klager blir nøye loggført. De siste to ukene er det ikke registrert noen klager på leveransene fra Bergen Matforsyning, sier Gjelsvik, som mener barnesykdommene er overstått.

Kokken i Solheimsviken er ikke overbevist: - En viss bedring er det jo blitt de siste månedene. Men like bra som før blir det aldri. Det sier nesten seg selv. Skal du tilberede 1500-2000 porsjoner blir det noe annet enn når jeg koker 100 middager her på kjøkkenet, sier Sigbjørn Rognsvåg.

MISFORNØYD KUNDE: Aksel Søraa har i 17 år vært fast gjest i kafeteriaen til Solheim Alderspensjonat. Men kjøkkenreform-maten nekter han å spise. <br/>Foto: TOR HØVIK