– Det er meget profesjonelt utført. Det er nesten ikke spor på bilene, sier daglig leder Thorrolf Fredriksen hos bilforhandleren Reco Vest.

Til sammen 28 airbager er rappet fra de 17 bilene i løpet av natten. Tyveriet ble oppdaget da en bil skulle klargjøres for en kunde.

Verdier for en million

– Ved 08.30-tiden skjønte vi hva som hadde skjedd. Trolig dreier det seg om verdier for rundt en million kroner. Jeg fikk vondt i magen da jeg oppdaget det, og var helt på gråten, sier Fredriksen.

Trolig har tyvene kommet seg inn i bilene ved å lirke spesialverktøy inn under vinduslisten. Deretter har de vært i stand til å åpne døren uten å knuse noe.

Det tar noen minutter å fjerne hver av airbagene, noe som betyr at det enten har stått mange bak, eller at de har tatt seg god tid.

Tyveriet på Kokstad er ikke det eneste av denne typen. Både på Ski, Kongsberg og i Kristiansand har det vært liknende innbrudd i det siste. Det har ført til skrikende mangler på Subaru-deler. Nå blir det flydd inn ekstra airbager fra Japan.

Må bestille fra Japan

– Vi har ikke mer på lager enn det som normalt går ut i forbindelse med kollisjoner. Når en forhandler plutselig bestiller 18 airbager på en gang, så er det mer enn vi kan skaffe umiddelbart. Vi har bestilt en ekstra flyforsendelse fra Japan. Den vil forhåpentligvis være her i løpet av noen uker, sier Jan Kåre Holmedal, salgsdirektør i Subaru Norge.

Han sier airbag-raidene er en ny trend.

– Vi skjønner ikke helt hva de skal med dem, for de vil jo trenger andre komponenter også, som styresentral, sensorer og ledninger. Men det ser ut til at verdien av selve airbagen er så stor at det lønner seg likevel, sier Holmedal.

Politioverbetjent Per Størksen sier politiet ikke har noe spesiell oppfatning av hvor delene ender opp.

– Vi har vært på stedet for å sikre fingeravtrykk og dna-materiale, og vi er veldig interessert i å komme i kontakt med vitner. Vi ber alle som kan ha sett noe om å kontakte politiet, sier Størksen.

Politibetjent Dag Olav Vinje i arbeid på åstedet.
RUNE CHRISTOPHERSEN
Torstein Tylden og Dag Olav Vinje fra Fana lensmannskontor sikret spor hos bilforhandleren.
RUNE CHRISTOPHERSEN
Utenpå bilene er det bare minimale spor. Kunderådgiver Alexander Jacobsen har funnet et lite søkk i en list som avslører metoden.
RUNE CHRISTOPHERSEN