Og hvem egner seg bedre til å trene på enn Herman Friele? I flere tre minutters lange reklamefilmer har jo kaffekongen solgt budskapet om Friele-kaffens fortreffelighet, og med stor suksess.

Så når Hermans blide fjes i åpningssekvensen fyller skjermen og sukker henført over en kopp kaffe og sier: «Ah, herlig kaffe», er det nesten så man venter Frieles logo. Men så behøver ikke Friele si et ord mer om kaffe, han selger litt frokostkaffe bare på antydningens fine kunst.

For Herman sitter i kaffebaren og gir i noen korte setninger, med et ikke helt usnobbet bergensk tonefall, sine visjoner for byen. Mens vi i reklamefilmen ser Hermann på Fisketorget, Hermann kline til en fotball sammen med noen kjuagutter i en bakgård, Herman på galleri og Hermann som overraskes av noen buekorpsgutter som trommer på vinduet utenfor kafeen der han sitter og forteller hvorfor han så gjerne vil bli byens borgermester.

Herman egner seg som selger av enkle politiske punchlines. Du tror på ham når han sier han brenner for en god skole. Han mener virkelig at Bergen trenger flere byggekraner. Det symboliserer vekst.

Herman er i tillegg noe av det mest sjarmerende som går i to sko i byen. Om han er glup nok til å gjøre en god jobb som borgermester, spiller i denne sammenhengen ingen rolle. Heller ikke at han en gang har sagt at han ikke har peiling på politikk. Her sier han noe han tror på, og at noen utenom de frelste har latt seg overbevise tyder i det minste meningsmålingene på. Om han får flere stemmer etter reklamefilmen tør jeg ikke ha noen mening om, men du misliker ikke Herman etter dette.

Så gjør han dette litt uvante. Han oppfordrer velgerne til å stemme på seg før han nevner Høyre. Det er ubeskjedent og passer for en mann som har sagt at han objektivt sett er best egnet til å være ordfører. Det går antakelig hjem hos de utallige bergensere, som snakker som om de har et selvbilde større enn Ulriken. Det eneste vi lurer på etter visningen er: Hvor er byrådslederkandidaten? Hvor er Monica Mæland? Skal vi ikke stemme på henne og?

GUNNAR WIEDERSTRØM