— Interessen fra utlandet har økt betraktelig de siste årene, forteller Eivind Alstad, daglig leder for Trondheim Messeselskap. Trønderne arrangerer utdanningsmessen Utdanning og Yrke 2007 (UY) i ni norske byer.

4000 innom første dag

Utdanningsmessen åpnet i går dørene for over 4000 unge og håpefulle elever fra ungdomsskoler og videregående skoler.

Det ble møtt av over 100 utstillere fra norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner. Totalt er over 240 universiteter, høyskoler, organisasjoner, videregående skoler, folkehøyskoler og bedrifter representert. Av disse er det bare 70 norske.

— Europa er blitt ett utdanningsmarked. I Norge har vi gått fra en særnorsk utdanningsordning til et europeisk format, og det spiller ikke lenger noen rolle om man studerer i Molde eller Moskva, sier Alstad.

Den voldsomme pågangen fra utlandet, kommer de potensielle studentene til gode, mener Alstad.

— Konkurransen er blitt større. Utstillerne på messen må gjøre seg lekre for studentene, sier han.

Lånekassen advarer

Akkurat dette kan være et problem, mener Wenche Merli. Hun er informasjonssjef i Lånekassen, som i fjor finansierte over 22.000 studenter på skole i utlandet. Hun mener studentene må være klar over at utstillerne driver markedsføring på messene.

— Det gjør at det de markedsfører ikke alltid er det man får. Skolene skal være godkjente for at studentene skal få støtte fra Lånekassen, men vi kan ikke garantere for kvaliteten, sier Merli.

Hun har et råd til dem som besøker messene:

— Ikke si ja til tilbud man får om skoleplass på messene. Dra hjem, tenk deg om, og undersøk kvaliteten på utdanningen du vurderer, oppfordrer Merli.

Besøk fra Australia

— Det går an å kombinere kvalitet og business, parerer Solveig Berge, studieveileder i Kilroy Travels.

De norske utdanningene tar opp mest plass i Arenum, men langs ene langsiden har utenlandske universiteter og reisebyråer for utenlandsstudier tatt oppstilling.

Europeiske Kilroy er norgesmester på å sende studenter utenlands og har byråer i de største norske byene. De har også størst plass i Arenum.

— Men vi er ikke her for å selge noe. Vi er her kun for å gi informasjon og veiledning og svare på spørsmål om søknadsprosesser og slikt, sier Berge.

På Kilroys stand sitter også en av de utenlandske utstillerne som har tatt turen til messe-turneen i Norge. Chris Hogg kommer fra Curting University og Technology i Australia.

Australia er blant de mest populære destinasjonene for norske studenter som reiser utenlands.

— Det handler ikke alltid om hva vi ønsker å oppnå. Det er like mye om studentenes mål, og å gi en ekstra dimensjon til studentene ved at vi er her, forsikrer Hogg.

Rune Berentsen