Tirsdag våknet store deler av Hordaland og Sogn og Fjordane opp til det meteorologene ikke nøler med å kalle vårlig vær, med tosifret antall varmegrader flere steder.

— Jeg kan ikke huske at det har vært så varmt så mange steder samtidig. Det er svært mildt, med tanke på at vi er i februar måned, sier statsmeteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet.

Varmluft fra Afrika

Aller varmest var det i Njøs i Sogn og Fjordane, hvor det ble målt 13,2 varmegrader. Målestasjonen er imidlertid ikke formelt godkjent.

I Bergen ble det målt 12,4 grader klokken fire tirsdag ettermiddag, Lærdal målte 12,1, mens Vossevangen kunne skilte med 11,7 plussgrader.

Årsaken til de unormalt høye temperaturene, skyldes god, gammel sønnavind, som har forflyttet seg mer enn 3.000 kilometer mot Skandinavia og vestkysten av Norge.

— Mest sannsynlig har den varme luften kommet direkte fra Nord-Afrika, etter å ha blitt transportert nordover i de øvre luftlag. Det er en veldig spesiell situasjon. Vanligvis blir disse luftstrømmene brutt før de kommer til Skandinavia, sier meteorolog Reistad.

Varmeste siden 2006

Tirsdag har vært den varmeste februardagen i Bergen siden 2006.

Den milde værtypen er ikke noe blaff, ifølge meteorologen.

— Det vil være mellom 11 og 13 varmegrader på det meste frem til og med fredag, i hvert fall. Fra natt til lørdag vil det bli betydelig kaldere om nettene, men temperaturene vil fortsatt holde seg høye på dagtid, sier Reistad.

Fra mandag er det ventet at også dagtemperaturene vil falle. Meteorologisk institutt forventer rundt 2-3 plussgrader i Bergen tidlig i neste uke.

— Da blir det til gjengjeld opplett og pent vær, sier Reistad.

Varm februar

Pr. i dag utgjør middeltemperaturen for måneden 5,1 varmegrader, ifølge meteorolog Cecilie Villanger i StormGeo.

— Normalen for februar er på 1,5 varmegrader. Så langt har det kun vært to dager med minusgrader, sier hun.

Villangers prognoser viser gradvis kjøligere vær og endret vindretning mot helgen.

— Værsituasjonen nå er at vi har milde, sørvestlige vinder. I helgen forventer vi østlige vindretning igjen, sier Villanger.