TORSTEIN STANGENES

EINAR H. G. SPANG

Advokatfirmaet Schjødt og Vågen Brygge Invest(VBI) krangler om millioner av kroner etter VBIs mislykkete forsøk på å kjøpe Mjellem & Karlsen våren 2003.

En rettssak i Bergen tingrett for to uker siden kan ses på som oppvarmingen foran det store slaget. Den saken var mer en prinsippsak enn en diskusjon om penger. Spørsmålet var om styreformannen i VBI, Knut Jørgen Hauge, hadde fått innkalling til forliksrådet på en godkjent måte. Det var advokatfirmaet Schjødt som hadde stevnet klienten sin for forliksrådet. Det krevde ham for 54.000 kroner. Men dette fikk Hauge aldri beskjed om.

Krever halvannen million

Dommeren trodde Hauge på at han verken hadde mottatt innkalling eller uteblivelsesdommen fra forliksrådet i april 2003. Men siden Hauge erkjente at han i fjor sommer hadde funnet innkallingen, som var sendt til arbeidsplassen hans, mente dommeren at innkallingen var sendt på riktig måte og at klagefristen var gått ut. Dermed vant Schjødt denne saken.

Men seieren avgjør ingenting, bortsett fra at Schjødt unngår et prestisjetap. For snart skal partene møtes igjen i Midthordland tingrett, som skal vurdere hvorvidt Hauge skylder penger til advokatfirmaet eller ikke.

Som om ikke det var nok kommer partene enda en gang til å møtes i retten. Denne gangen er det advokatfirmaet Schjødt vs. VBI, altså ikke mot styreformann og eneeier Hauge.

Advokatfirmaet Schjødt har stevnet VBI for ikke å ha betalt advokatregninger på cirka halvannen million kroner for arbeid Schjødt gjorde for VBI i forbindelse med forsøket på å kjøpe Mjellemen i 2003 samt forsøket på å kjøpe Brann høsten 2002.

Krever millioner

VBI har varslet motsøksmål mot advokatfirmaet Schjødt. Summene de krever for dårlig utført advokatarbeid er etter det BT kjenner til et tosifret millionbeløp.

Et av argumentene til VBI kom frem i retten for to uker siden, der Hauges advokat Helge Tveit spurte Schjødts daglige leder Morten Foros Krohnstad hvordan han kunne stevne en klient for forliksrådet samtidig som han rådet klientens selskap til å kjøpe tomten til Mjellem & Karlsen for over 200 millioner kroner. Tveit mente dommen i forliksrådet gjorde det umulig for VBI å få lån hos noen banker.