• Vi har et sosialt ansvar, vi som alle andre, og dette er en grei måte å bidra på, sier Per Sætersdal i Fløien Advokatkontor på Vetrlidsallmenning.

ØIVIND ASK

Det lille advokatkontoret har gitt 40 gratistimer til årets TV-aksjon.

Disse går til Kirkens Bymisjon og Rådet for Psykisk Helse, som selv kan disponere timene etter behov.

Ideen kom fra advokat Berit Reiss-Andersen, som ba Advokatforeningen stille opp med et bidrag til TV-aksjonen. Foreningen oppfordret medlemmene sine, og i går var det kommet tilbakemelding fra hele landet om nesten 5000 gratis advokattimer. På listen er det mange store kontor, men for lille Fløien med to advokater i full stilling, en fullmektig og en advokat i delvis permisjon, er 40 timer et solid bidrag.

— Vi må se oss råd til det, sier Per Sætersdal.

Gruppen som TV-aksjonen er rettet mot er vanligvis ikke dem som pleier å søke advokathjelp, men som ofte har behov for støtte. Mange kvir seg for å oppsøke et advokatkontor, for de tenker på utgiftene.

— Men hvordan kan de få hjelp?

— Kirkens Bymisjon eller Rådet for Psykisk Helse skal administrere dette, så det er bare å ta kontakt med dem. De vet hvor skoen trykker, og kan fordele ut timer fra «advokatbanken», sier Per Sætersdal.

Det er allerede et system for gratis advokatkonsultasjon, tilgjengelig for alle, men dette er bare en rådsfunksjon. Advokatvaktordningen holder til i Tinghuset torsdager kl. 17-20. Her kan du få råd om problemet ditt er egnet til videre arbeid, eller det bør legges på hyllen.

— Mange har rett på fri rettshjelp uten å være klar over det, og det kan Advokatvaktordningen opplyse om, forteller Per Sætersdal.

Selv har han nettopp kommet til Bergen etter 10 år i Oslo. Noen kjenner ham kanskje igjen fra idretten. I 1992 tok Fana-roeren OL-sølv i dobbeltfirer i Barcelona.