Utad har den kjente advokaten fremstått som en vellykket, høyt profilert forsvarer. Han har forsvart en lang rekke voldsmenn. Samtidig skal han, ifølge påtalemyndigheten, ha utsatt sin nærmeste familie for grov vold i årevis.

Den oppsiktsvekkende tiltalen ble forkynt for Bergens-advokaten sent tirsdag kveld. Han er tiltalt for drapstrusler, legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter og den sjeldent brukte paragraf 219 i straffeloven, som dreier seg om vanskjøtsel og mishandling av familiemedlemmer.

— Jeg erkjenner ikke straffskyld, og for øvrig har jeg absolutt ingen kommentar, sier advokaten.

Vold mot syvåring

Dette er de mest alvorlige forholdene i tiltalen:

  • Han er tiltalt for å ha slått sin eldste sønn jevnlig fra gutten var syv år gammel. Mishandlingen av sønnen skal ha pågått i syv år. Gjentatte ganger skal advokaten ha slått sønnen, og dunket hodet hans i veggen.
  • Advokaten er tiltalt for å ha drapstruet sønnen i september 2002. Advokaten hentet en tidligere klient (34), som på dette tidspunktet var ettersøkt av politiet for en alvorlig voldsforbrytelse, hjem til seg. Advokaten skal ha truet sønnen ved å referere til en sak voldsmannen var siktet i, en sak der en mann døde etter å ha blitt utsatt for omfattende vold.

«Du er nestemann på listen. Jeg skal ordne det slik at du får ligge ved siden av NN (navnet på den avdøde, red.anm.)», skal advokaten ha sagt til sønnen, ifølge tiltalen. Mens sønnen hørte på, skal advokaten flere ganger ha bedt voldsmannen om å «ta» sønnen. Advokaten skal videre ha truet med at sønnen skulle bli «knust» av en annen navngitt person.

  • Gjennom sønnens oppvekst skal advokaten jevnlig ha forulempet sønnen ved at han i beruset tilstand har vekket gutten om nettene og holdt ham våken. Advokaten er tiltalt for vanskjøtsel.

Familievold siden 1985

Helt siden 1985 skal advokaten jevnlig ha mishandlet samboeren sin. Han er tiltalt for gjentatt voldsbruk mot henne i en periode på 17 år. Han skal ha sparket, slått, lugget og/eller dyttet henne gjentatte ganger.

I desember 1996 skal advokaten ha bøyd samboerens finger tilbake slik at fingeren brakk etter først å ha slengt henne i gulvet. For dette er han tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. Minst et av parets barn skal ha vært vitner til hendelsen. Samboeren var sykmeldt i tre uker etter dette.

Også samboeren skal jevnlig ha blitt forulempet ved at advokaten i beruset tilstand har vekket henne og holdt henne våken om nettene. Ved en anledning skal han ha spylt samboeren med en vannslange mens hun lå og sov.

Det har stormet rundt advokaten tidligere også. I fjor ble han bøtelagt for plagsom og skremmende atferd. Han har vært anmeldt av flere personer for en rekke straffbare forhold, men disse anmeldelsene er henlagt som intet straffbart forhold.

«Utsatt for mishandling»

Advokatens familieforhold har lenge vært turbulente. Den mindreårige sønnen er tiltalt for å ha slått sin far ved en anledning, men han har forklart at slaget var en reaksjon på årelang mishandling.

— Min klient er tiltalt for vold mot sin far. Som et ledd i etterforskningen av den voldsepisoden har sønnen forklart seg om motiv for handlingen. Han erkjenner å ha slått, men nekter straffskyld fordi han skal ha blitt utsatt for mishandling og vold fra sin far i flere år, sier advokat Carl Hartwig, som representerer den eldste sønnen. Sønnen er fortsatt mindreårig, men bor ikke lenger hjemme.

Far og sønn har gitt svært forskjellige forklaringer om hendelsen som førte til at faren er tiltalt for å ha drapstruet sønnen. Etter det BT kjenner til, støttes sønnens forklaring av to unge jenter som var til stede i huset og overhørte det som ble sagt.

Volden mot samboeren skal ifølge tiltalen ha pågått fra før den erfarne advokaten begynte å studere jus, og ha vedvart gjennom hele hans karriere.

En rekke erfarne jurister BT har snakket med, sier at de aldri har hørt om en liknende tiltale mot en advokat. Det mest spesielle er det svært lange tidsrommet de straffbare forholdene skal ha pågått.