— Aktor har ikke ett fnugg av bevis som holder mål i denne saken. Og det har de attpåtil brukt to år på å finne ut av. Slik skal ikke politiet operere. Jeg er rett og slett forbannet, sier 39-åringens forsvarer Laila Kjærevik.

Klienten hennes satt 41 dager i varetekt med full isolasjon etter at stoffet ble funnet, og har levd med siktelse og tiltale over seg i nesten to år.

- Føler seg uthengt

— Han føler seg uthengt og stigmatisert i lokalmiljøet, og har følt dette veldig tungt og urettferdig. Det er tross alt en veldig alvorlig tiltale, der han kunne ventet seg fengselsstraff i to-tre år dersom han hadde blitt dømt, sier Kjærevik.

15. juli 2005 slo politiet til mot bergenseren Tor Rønneseth, idet han kom ut av postkontoret i Odda med en pakke som inneholdt omkring 50 capser.

Fem dager tidligere hadde en narkohund snust seg frem til et halvt kilo kokain i de samme capsene på Gardermoen. Luene var opprinnelig sendt fra Peru, og ved siste destinasjon sto politiet på lur for å se hvem som hentet hodeplaggene.

39-åringen er koblet til saken fordi han lånte bort morens hus i Odda til Rønneseth, mens de begge var bortreist.

— Pakken var sendt til en c/o-adresse i hans navn, og Rønneseth ringte ham i Amsterdam og ba om hjelp til å skaffe skyss til postkontoret. Men det beviser jo ikke at han har vært med på å smugle kokain, sier Kjærevik.

Klienten hennes ble pågrepet da han kom hjem fra konsertferien noen dager etter pågripelsen av Rønneseth i Odda.

— Han har aldri vært arrestert tidligere, og aldri dømt for narkotika. Han har bare to mindre gamle forhold på seg, et trafikkforhold og en militærrelatert sak, sier forsvareren.

Vil kreve erstatning

Hun mener det burde vært mulig for politiet å komme frem til konklusjonen om at bevisene ikke var sterke nok lenge før rettssaken startet denne uken.

— Det er fortvilende at de har brukt så lang tid. Min klient har vært midlertidig uføretrygdet helt siden saken kom opp, og har hatt mer enn nok med å komme seg gjennom alt dette, sier Kjærevik.

Nå vil hun kreve erstatning og oppreisning på vegne av sin klient, for økonomiske tap og for den belastningen saken har påført ham.

Rønneseths forsvarer Stein Erik Ottesen er enig i at politiet har brukt uforholdsmessig lang tid på saken.

— Narkoavsnittet har bare latt saken ligge, og gitt blaffen, tror Ottesen.

Aktor Eli Valheim synes ikke politiet har brukt spesielt lang tid, men har forståelse for at det kan oppleves slik for den tiltalte.

— For han som ikke har pådratt seg nye forhold siden den gang, kan jeg forstå at det føles lenge, kommenterer Valheim.

Mens aktor har lagt ned påstand om frifinnelse for 39-åringen, ber hun om at Rønneseth skal fengsles i tre år og fire måneder for kokainsmuglingen.

I retten har 55-åringen forklart at han røyker hasj som en del av sin religionsutøvelse fordi han bekjenner seg til sjamanisme. Kokainforsendelsen forklarer han som et mulig komplott mot ham, og erkjenner ikke straffskyld.