ARNE COLLIANDER arne.colliander@bt.no

En tidligere klient av ham, en 35-åring som var drapssiktet i Lindås-saken, kom i lagmannsretten onsdag med grove beskyldninger mot sin tidligere advokat.

— Meltzer instruerte meg - Bjørn Meltzer instruerte meg til forklare meg usant overfor politiet og i herredsretten, sa 35-åringen i sin vitneforklaring.

Aktor, førstestatsadvokat Walter Wangberg, spurte vitnet om han var klar over alvoret i det han fortalte retten.

— Ja, det er jeg, bekreftet 35-åringen, som tidligere var siktet for drapet på datakonsulent Yngve Elvik på Lindås i juni 1999.

På bakgrunn av sin nye forklaring i saken, er mannen siktet for å ha avgitt falsk forklaring for Nordhordland herredsrett i fjor. Der ble Truls Guttormsen, 35-åringens kamerat og forretningskompanjong, dømt til 17 års fengsel for drapet på Elvik.

- Jeg ville bli løslatt Nå forklarer 35-åringen seg i samsvar med en helt ny forklaring, som også Guttormsen har gjort i lagmannsretten.

— Hvorfor kommer du med dette først nå? ville statsadvokat Wangberg vite.

— Fordi jeg hele tiden ble instruert av Meltzer om å forklare meg annerledes. Han sa at hvis jeg gjorde det, ville jeg bli løslatt fra varetekt, sier 35-åringen, som satt varetektsfengslet i ni måneder i forbindelse med drapet på Elvik.

Førstestatsadvokat Walter Wangberg bekrefter overfor Bergens Tidendes nettutgave at advokat Bjørn Meltzer vil bli stevnet som vitne med det aller første.