ÅSMUND EGELAND

31. desember går fristen for å søke erstatning ut. Innen den tid må tidligere barnehjemsbarn som har lidd overlast søke hvis de skal ha noe håp om å få erstatning.

— Senest i går fikk jeg en henvendelse fra en mann som ringte på vegne av sin mor. Det er åpenbart at noen er ute i siste liten, sier Per Magne Kristiansen til Bergens Tidende.

Han sier at personer som søker etter at fristen er gått ut ikke får erstatning, selv om de skulle ha rett til det.

- Kontakt kommunen!

— Derfor er det avgjørende at folk kontakter sekretariatet i Bergen kommune som behandler søknadene. Det er ikke nok å ha snakket med en advokat, sier han.

Kristiansen sier at han har snakket på telefonen med hundrevis av mennesker fra hele landet, og utlandet, som mener de kan ha rett på erstatning. Nå er advokaten redd noen av disse tror det er nok at de har snakket med advokat. Men advokaten tar ikke saken videre uten at det er gjort spesiell avtale om det.

— Jeg er livende redd for at en del personer som ikke har gått videre med saken vil komme for sent, sier Per Magne Kristiansen.

24 mill. utbetalt

I gjennomsnitt har de som har søkt erstatning for overgrep på barnevernsinstitusjoner i Bergen fått 224.000 kroner, ifølge NRK Hordaland. NRK melder også at det til sammen er betalt ut 24 millioner kroner i erstatning så langt. På en pressekonferanse i fjor sa daværende byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen at erstatningene kan koste kommunen opp mot 50 millioner kroner.

8 av 106 søkere har så langt fått maksimal erstatning, som ligger på mellom 600.000 og 725.000 kroner.

Innen juni neste år skal alle søknadene være behandlet. Adgangen til å søke erstatning gjelder for folk som har opplevd overgrep eller krenkende omsorgsforhold under opphold ved barnehjemsinstitusjoner i Bergen i perioden 1954-1980. Barnehjemsgranskerne, som la frem sin rapport i juni i fjor, mener det kan ha bodd tusen barn på barnehjem i Bergen i disse årene. Alle disse kan søke om erstatning. Men ikke alle er i stand til det. Mange av barnehjemsbarna har i dag store rusproblemer, andre er psykiatriske pasienter og noen er allerede døde. Og heller ikke alle hadde det like ille på barnehjem.