DAG IDAR TRYGGESTAD

— Jeg lever med en selvbebreidelse om at jeg ikke gjorde nok. At jeg ikke tok signalene og skjønte hvor redd Ingse var for at noe kunne skje, sier Hansen, som i en årrekke var advokat for tobarnsmoren.

— Det er lett å være etterpåklok, men den følelsen vil jeg måtte leve med, sier Hansen.

Visste ikke alt

Når drapssaken mot Ingses eks-mann, Trond Ramsland, begynner i dag møter Hansen som bistandsadvokat for offeret og hennes familie.

— Er det flere som bør føle den samme bebreidelse som du gjør i dag?

— Jeg vil ikke svare for andre.

Men, sier Hansen litt senere:

— At Ramslands psykiske helse hadde endret seg, var ukjent for oss. Hadde vi hatt slik informasjon, som har fremkommet i ettertid, hadde vi kanskje kunne handlet annerledes, sier Hansen.

Advokaten vil snakke minst mulig om selve saken, men medgir at det blir veldig spesielt å møte i rettssal 4b i Bergen tinghus i dag.

Her skal han se mannen Ingse kjempet mot i rettsapparatet i øynene for første gang siden drapet. I dag eller i morgen skal han selv sette seg i vitneboksen og forklare seg om en turbulent tid, og om dramatikken han opplevde da tragedien var et faktum.

Hansen skal også være stemme for to gutter som mistet sin mor på verst tenkelig måte.

— At en bistandsadvokat også er vitne er spesielt, men denne saken er da også spesiell på flere måter, sier Hansen.

Har tenkt mye

Marsdagen i år da drapsalarmen gikk var Hansen alt på plass i Tinghuset. Han ble urolig over at klienten ikke var kommet til rettslokalet som avtalt. At motparten også uteble bekymret.

Så kom meldingen om katastrofen. Ramsland var på flukt, Rønnestad var funnet skutt og drept i parkeringshuset vegg-i-vegg med tinghuset.

For BT fremstår det som tydelig at advokat Hansen verken var eller er godt likt av Ramsland, etter mange rettsrunder om retter og plikter i forhold til de to guttene paret hadde sammen.

Advokaten har gjort seg tanker om sin egen skjebne.

— Rettssaken som nå skal behandles dreier seg om det som skjedde i parkeringshuset, sier han når vi spør.

— Men du har gjort deg tanker?

— Jeg har selv tre barn. Min sønn var nettopp ferdig utdannet jurist. Han skulle være med i retten for å lære, men ble tilbakekalt av en kollega for å gjøre annet arbeid. Det er klart jeg har tenkt mye på eventualiteter. Men som sagt; det er bare én sak som skal behandles i retten.

Fikk beskyttelse

Da drapet var et faktum fikk Hansen og kontorets hans øyeblikkelig politibeskyttelse. Politiet opprettholdt denne beskyttelsen helt til Ramsland var pågrepet og brakt i politiets forvaring.

— En slik sak gjør noe med deg, men det er ikke et tema for retten i denne sammenheng.

— Hvordan ser du på å forklare deg som vitne?

— Aktor har bedt om at jeg forklarer meg som vitne, da plikter jeg å gjøre det. Det blir selvsagt spesielt, sier Hansen.

Forklare seg skal også Ingses foreldre. Det blir en tøff påkjenning for en hardt prøvd familie.

— Det er for så vidt noe de har forberedt seg på lenge, men det er klart det er en enorm belastning, sier Hansen.

Han har også forberedt dem på en ny runde i rettsapparatet. Uansett utfall i tingretten er det ventet at en av partene vil anke til lagmannsretten. Derfor er saken også forhåndsberammet i Gulating lagmannsrett til 24. januar neste år.

SPESIELL DAG: Helge Hansen møter ikke bare som bistandsadvokat for offeret og hennes familie i drapssaken mot Trond Ramsland. Han skal også vitne. Få visste mer om den betente konflikten mellom det tidligere ekteparet enn nettopp Hansen.<br/>FOTO: TOR HØVIK