I dag er det Verdens hiv og aids-dag. Dagen er blitt markert av ulike grupper over hele verden siden 1998.

Det er studenter og akademikere i Norges solidaritets— og bistandsorganisasjon (SAIH) som skal deler ut adventspakker med kondomer, twist-sjokolade og informasjon om den globale sykdommen.

— Hovedmålgruppen vår er unge mennesker og studenter. Informasjonsvedlegget i adventsgaven inneholder litt informasjon om hiv/aids-situasjonen i Norge og verden, forteller leder for SAIH-gruppen i Bergen, Karianne Bergset Austnes.

Hovedtemaet for markeringen i år er åpenhet.

— Vi vil oppfordre til mer bevissthet rundt denne situasjonen og hva sykdommen kan føre med seg, og ikke stigmatisere de grupper som er påvirket av sykdommen, Karianne Bergset Austnes.

I Bergen markeres også dagen med fakkeltog fra Vågsallmenningen klokken 18.00.

- Viktig å snakke om det!

Tiendeklasseelevene ved den flerkulturelle Hersleb skole i Oslo sentrum hadde mange og engasjerte spørsmål da de fredag fikk anledning til å møte en hiv-positiv kvinne. Før møtet visste de litt, etterpå visste de mye.

– Det er veldig viktig å snakke om sex og hiv og aids. Nå vet jeg mye mer enn jeg visste før, sier 15 år gamle Waqas Khan til NTB. Hans gode klassekamerat Salman Aslam, 15 år om en måned, er helt enig.

Begge er enige om at informasjon er viktig, selv om det nok kan være litt vanskelig å snakke om nettopp sex og hiv og aids.

Men det hjelper at en kjent person som kronprinsesse Mette-Marit møter elevene, som hun gjorde på tilstelningen på utestedet John Dee i Torggata fredag. Når hun kan snakke om dette, så bør det ikke være så vanskelig for andre heller, mener gutta.

– Jeg har lært mye. Før trodde jeg for eksempel at man får hiv hvis man kysser en som er smittet. Nå vet jeg at det behøver ikke være tilfellet, sier Salman.

HEIKO JUNGE/SCANPIX