— Det er fint å snakke med andre foreldre enn sine egne, og høre hva de mener. Da tør vi å fortelle mer også, sier elev Thea Karlsvik (13).

Etter dans og musikk fra elver, ble elever og foreldre satt sammen i grupper for å diskutere kveldens tema. Skal foreldre være til stede? Hvordan kommer man seg hjem? Inviterer man folk man vet drikker alkohol? Dette var noe av det som skulle diskuteres.

- Gjør oss oppmerksomme

Thea og venninnene hennes, Sandra Forsland Nilsen (13) og Elise Sæle Vedå (13) forteller at det stort sett var enighet rundt bordet. De har hørt om ungdommer som drikker og hjemmealenefester - men aldri drukket, eller vært på en slik fest selv.

— Med en dag som dette blir man litt mer oppmerksom på et slikt tema, sier Karlsvik.

Statistikken viser at ungdom drikker dobbelt så mye som for ti år siden. Hvert år inviterer Håstein ungdomsskole foreldrene på en slik antiruskveld, for å sette søkelyset på temaet. Arrangementet fordeles på tre kvelder - en for hvert trinn. I går var det 8-klassingenes tur.

— Vi må være realistiske. Ungdommer bruker rus før de er 18 år. Det vil være naivt å tro at det ikke skjer på vår skole, sier inspektør Tore Mobergslien.

Positive foreldre

Mange foreldre viste interesse for kvelden, og gymsalen var fullsatt. Ole Gloppestad var svært fornøyd med opplegget.

— Det er viktig at det tas opp på et så tidlig tidspunkt som nå. Om to år er det for sent. I tillegg var det fint å treffe andre foreldre for å høre hva som er gjengs oppfatning av hva som er lov og ikke, sier han.

Politiet var representert ved Dara Nazari i laksevågpolitiets ungdomsseksjon. Han advarte sterkt mot hjemmealenefester under sitt foredrag.

— I tillegg vil jeg råde foreldre til ikke å drikke med barna til stede. Det ungdommen gjør utenfor hjemmet speiler hvordan det er hjemme.

UNDERHOLDT: Ikke bare alvor på Håstein skole i går kveld. 13-åringene Helene (til v.) og Elise hadde danseoppvisning sammen med klassevenninner for de 150 fremmøtte.
RUNE NIELSEN