• Jeg sa til han at han ikke måtte gå rundt og vise frem pengene sine. Man vet jo aldri hva som kan skje, sier Gjertrud Lohne.

Lohne har soverom ut mot plassen der campingvognen til avdøde sto. Knapt 50-60 meter unna. I likhet med de andre som bor rundt åstedet, hørte hun ingenting i regnet og vinden natt til i går, forteller hun.

— Det er ekkelt når slikt kommer så tett på deg, sier hun.

- Holdt seg for seg selv

Lohne er trolig en av dem som har kjent mannen lengst - i over 30 år. Allerede på 60-tallet da Gjertrud Lohne og hennes mann etablerte Lohne Camping, kom han for å bo her. Siden har han kommet ofte, helst om vinteren. Denne gang kom han i slutten av september.

— Jeg hadde et godt forhold til ham, selv om han holdt seg mye for seg selv. Han ville helst ikke ha folk for tett på seg eller campingvognen sin. Virket som han søkte ensomheten, sier hun

— Han var ryddig og pertentlig, det kunne alle se som var innom vognen hans. Han har også alltid betalt punktlig for oppholdet sitt her, ikke alle gjør det, sier hun.

Flere som kjente til mannen karakteriserer ham som høy, mørk og kraftig. Han skal ha vært litt spesiell, en original.

- Viste 1000-lapper

I likhet med andre, så har Gjertrud Lohne hørt ham snakke om penger.

— Han sa en gang at han hadde en del verdier og ting. Jeg vet ikke hva han mente med det. En gang viste han frem lommeboken sin med en bunke 1000-lapper i. Jeg sa til han at han ikke burde gå rundt og fortelle om verdiene sine. Man vet aldri hva som kan skje, sier hun.

— Det er veldig trist at det skulle ende slik med ham.

Når BT ankommer campingplassen søndag formiddag, øser regnet ned. På plassen der avdødes vogn sto, står det tre campingvogner. To av dem er det folk i.

— Dette er nifst. Vi har lyst til å kjøre rett hjem nå, sier en kvinne fra døren i campingvognen like ved.

— Vi verken hørte eller så noe, men vi legger oss tidlig. Dessuten regnet og blåste det den natten.

- Døren sto oppe

Mannen i campingvognen på andre siden av plassen, 30-40 meter unna, trekker opp glidlåsen til forteltet når BT kommer. Han forteller at han så døren sto åpen lørdag formiddag.

— Jeg så inn døren. Det var veldig rotete der. Det var rart siden han er en så ryddig mann. Jeg så ikke ham, forteller mannen.

Trolig lå mannen lenger inne i vognen på dette tidspunktet.

— Han har vært innom her og drukket kaffe. Han var en hyggelig fyr, stille og rolig. Det er forferdelig at noen vil en gammel mann så vondt, sier han.

— Dette er tragisk og veldig ekkelt. Jeg sover vanligvis med vinduet på gløtt. Det gjør jeg ikke nå lenger, sier han.

En mann labber gjennom vannet på plassen. Han forteller at han gikk forbi vognen til avdøde lørdag morgen i 9-tiden.

— Da sto døren helt åpen, og det regnet rett inn. Jeg tenkte ikke over om det kunne være noe spesielt. Han var jo litt original, sier han.

Amundsen, Paul S.