I en fersk rapport konkluderer Statens Helsetilsyn med at den svenske legen bryter lovens krav til omsorgsfull hjelp.

Jan Mikael Nordfors ble satt under granskning etter at ni pasienter klagde på at han behandlet ryggsmerter ved å massere piriformimuskelen i endetarmen. På bakgrunn av dette ble han oppsagt som kommunelege i Jølster høsten 2004.

— Misbruker maktposisjon

Statens Helsetilsyn slår hardt ned på at Jan Mikael Nordfors flere ganger har benyttet seg av den kontroversielle behandlingsformen uten å innhente pasientenes samtykke.

I tillegg finner Helsetilsynet det svært oppsiktsvekkende at hele 21 prosent av konsultasjonene hans resulterte i at pasientene fikk diagnosen «piriformissyndromet».

— I en slik sammenheng finner Statens Helsetilsyn at legen har misbrukt sin maktposisjon overfor pasientene, står det i tilsynsrapporten.

Legen har også fått klager på sin oppførsel. En av dem gjelder et tilfelle der han var sammen med de pårørende etter et ulykkesdødsfall. Mens de ventet på presten skal Nordfors ha kommentert at stemningen var dyster, og spurt de pårørende om de kunne noen svenskevitser.

En annen gang skal legen ha holdt seg for øynene og ledd da en kvinnelig pasient tok av seg på overkroppen under en konsultasjon.

Vil starte klinikk

Nå har Jan Mikael Nordfors flyttet tilbake til Sverige, der han er i ferd med å bygge opp en privat klinikk. Han har ingen planer om å endre sine behandlingsmetoder, til tross for at det kan koste ham autorisasjonen.

— Jeg har ikke gjort noe galt. Det er tragisk at helsemyndighetene ikke godtar behandlingsformer som ikke passer inn i rammene deres. De bedriver den reneste heksejakt på meg, sier 47-åringen.

Etter at Jan Mikael Nordfors mistet stillingen i Jølster fikk han jobb ved en klinikk for rusmisbruk i Göteborg. Tre måneder senere ble arbeidsforholdet avsluttet også her.

— Jeg er svartelistet, så det er umulig for meg å få jobber i Skandinavia. Jeg er blitt uthengt i både norske og svenske medier. På svensk TV er jeg urettmessig hengt ut som en sex-gal mann som masturberer pasientene sine, sier legen.

- Personlighetsforstyrrelse

Jan Mikael Nordfors forteller at han blir behandlet for en personlighetsforstyrrelse.

— Jeg har Asberger syndrom, noe som gjør at jeg har vanskelig for å omgås visse mennesker, sier legen, som ved sin nye klinikk vil ha fokus på alternativ behandling av kreft, depresjon, rusmisbruk og ryggproblemer.

Den kontroversielle legen har også klart å tirre på seg norske skattemyndigheter. Jan Mikael Nordfors skylder 200.000 kroner, og er i ferd med å bli slått personlig konkurs.

HARD KRITIKK: Statens Helsetilsyn mener at den svenske legen Jan Mikael Nordfors har misbrukt sin maktposisjon overfor pasienter.