SIRI ØKLAND

siri.okland@bt.no

I dag introduserer Bergens Tidende det populære tall-puslespillet Sudoku. Det er like lett som det ser vanskelig ut, man må bare fyre opp de små grå for å få det til. Etter at den britiske avisen The Times begynte med Sudoku-oppgaver i fjor høst, har det gamle spillet blitt en dille verden over.

Selve spillebrettet består av 81 (9x9) ruter, som igjen er delt inn i ni bokser på ni ruter hver. Oppgaven går ut på å fylle ut de tomme rutene, slik at hver eneste rad og kolonne og hver eneste boks inneholder alle tallene fra 1 til 9.

For alle

Sudoku kan spilles av alle, uansett tale— og skriftspråk. Dessuten trengs det ikke forkunnskaper. Enhver kan få det til, enten man er god i matte eller ikke - alt som kreves er tålmodighet og en smule logisk sans. Trikset er å bruke elimineringsmetoden for å finne det stedet på brettet der det er færrest valgmuligheter. Derfra jobber man seg videre.

Det spesielle med Sudoku er at det er så lett å bli hekta. Spenningen er stor mens du holder på - vil det gå opp? - og mestringsfølelsen desto større når du klarer det til slutt. Det er her spillets sjarm ligger.

Sveitsisk opphav

Tallspillets far var den sveitsiske matematikeren Leonhard Euler, som lagde sin første oppgave i 1783. Sudoku i den formen vi kjenner i dag, ble videreutviklet i Japan, og navnet betyr noe sånt som «enkelt tall».

Her på Tett på-sidene kommer Bergens Tidende til å trykke en ny oppgave daglig, med løsning et annet sted på siden samme dag. På bt.no/sudoku kan du løse så mange Sudoku-oppgaver du vil når du vil.