— Det er tydelig at noen har hatt dårlig samvittighet, og kanskje visst om at det var andre som ikke burde sitte bak rattet denne kvelden, sier lensmannen i Kvinnherad, Jan Fosse.

Historien sto på trykk i Kvinnheringen. Fredag kveld dro en patrulje fra Kvinnherad til den politiløse øyen for å hente en kar som hadde slått seg vrang på en fest. Enkelte fergepassasjerer trodde tydeligvis det var promillekontroll på gang, og sendte advarende tekstmeldinger til venner og kjente. Dermed var veiene på Halsnøy nærmest rensket for biler allerede før politiet kjørte i land.

Glad hvis noen parkerte

Bare halvtimen senere hadde en sladrehank satt opp en stor plakat på et tre like ved fergeleiet: "Purk på øyo. OBS!!! Parker!"

— Vi regner med at hensikten med plakaten var å advare folk som fyllekjørte. Vi har hørt om slike plakater tidligere, sier lensmann Fosse.

Politiet velger å se humoristisk på det hele. Selv om de veldig gjerne vil snakke med plakatskriveren, vil lensmannen ikke bruke mye krefter på å finne ut hvem som stod bak.

— Alt forebyggende arbeid er jo godt arbeid. Hvis den plakaten gjorde at noen fyllekjørere parkerte bilen, så hadde den jo en misjon, sier Fosse.

- Ikke verre på Halsnøy

Lensmannen har i lang tid vært klar over hvor vanskelig det er å komme overraskende på et lite øysamfunn. Allerede for noen år siden var jungeltelegrafen så effektiv, at politiet tidvis måtte bruke ambulansebåten for å komme overraskende på øybefolkningen.

— Vi blir observert hver gang vi er på fergen. Det spiller ingen rolle om vi er i uniform eller sivil. Det sprer seg like raskt uansett. Nettverket er tydeligvis godt utbygget, sier Fosse.

— Tyder dette på at fyllekjøring er spesielt utbredt på Halsnøy?

— Enkelte hevder det. Folk tar seg gjerne større friheter på plasser hvor det ikke er politi så ofte. Men ut fra de kontrollene vi har hatt på Halsnøy, er det ingenting som tyder på at bilistene der er verre enn andre steder, sier lensmannen.