I brosjyren «Kolonnekøyring — ei tøff oppleving» skriver etaten at opplevelsen i en kolonne over fjellet kan være både tøff, stressende og ikke ufarlig. Brosjyren skal deles ut før kolonnen starter på mellom Anna riksvei 7 Hardangervidda.

Familier kan bli nektet

Det går mot jule- og nyttårstrafikk på fjellovergangene. Blåser det opp til kuling er sjansene for kolonne svært stor på mange av fjellovergangene mellom øst og vest.

Ifølge retningslinjer som brøytesjåførene har fått i «Kolonnekøyring» kan småbarnsfamilier bli nektet å følge med i Kolloen over fjellet. Det er ikke bare biler med dårlige dekk og tunge kjøretøy uten kjetting som risikerer å måtte stå igjen når en fjellovergang kun er åpen for kolonner.

Vegvesenet kommer i «Kolonnekøyring» også med en rekke råd og sterke advarsler; og skriver blant annet at det «kan være livsfarlig» om du stanser i kolonnen og går bort fra bilen.

Ta med spade og slepetau

Noen av de øvrige rådene er følgende for jule- og nyttårstrafikantene som skal over fjellet, og som kan komme opp i kolonnekjøring enten på turen eller returen:

  • Sørg for gode dekk på bilen.
  • Ta med mat og drikke.
  • Ha varme klær i bilen og ta på vinterfottøy.
  • Ta med snøspade, lykt og slepetau.

Mellom Bergen og Østlandet er følgende veistrekninger aktuelle for kolonnekjøring, ifølge Statens vegvesen: Rv 7 Hardangervidda, E 134 Haukeli, E 16 Filefjell og rv 52 Hemsedal.

TØFF OPPLEVELSE: Kolonnekjøring kan være farlig, advarer Statens vegvesen. Særlig barnefamilier bør tenke seg om. Her er startpunktet på Haugastøl for kolonnekjøring over rv 5, Hardangervidda. <small>FOTO: SCANPIX</small>