Etter den søte kløe, kommer den sure svie:

— Munnsex kan være farlig hvis du har herpessår på munnen. Ungdom er ikke klar over den store smittefaren, sier overlege Turid Thune ved Avdeling for seksuelt overførbare sykdommer på Haukeland sykehus til Bergens Tidende

Kraftig økning

Ferske tall fra avdelingens poliklinikk viser at hele 24 personer hittil i år har fått påvist herpes 1 (munnsår) på kjønnsorganene.

— Dette gir grunn til bekymring. Herpes 1 er meget utbredt blant ungdom, sier Thune.

I fjor ble det påvist 49 tilfeller av herpes 1 på kjønnsorganene. Det er en kraftig økning i forhold til 2000 da det kun ble påvist 26 tilfeller.

I tillegg stiger også tallene for herpes 2, som vanligvis finnes bare på kjønnsorganene og smittes ved seksuell kontakt.

— Det er ikke tvil om at munnsex er utbredt blant unge. 90 prosent av de yngste som er smittet har fått herpes 1 på kjønnsorganene. Blant de eldre aldersgruppene er det vanligst med type 2, sier Thune.

Store åpne sår

Avdelingen behandler nesten daglig folk med herpes.

— Ofte er dette personer som ikke engang har hatt samleie, men som likevel er blitt smittet gjennom munnsex. For mange er dette en veldig kjedelig seksuell debut, sier Thune.

Det er i stor grad unge jenter som er blitt smittet av den de har vært sammen med. Herpes 1 gir like hissige utslag som herpes 2, og kan føre til store, åpne sår nedentil.

— Utbruddene kan være ganske aggressive. Du kan få store blemmer som det går hull på. Du kan ha vondt for å tisse, og det hender vi må legge inn folk som ikke klarer å gå på do, opplyser Thune.

Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt herpesviruset. Det legger seg i dvale i kroppen, og blusser opp fra tid til annen.

— Det er svært viktig at man bruker kondom, også ved oralsex, sier Thune, som ber folk i faresonen om å kontakte Haukeland for å bli testet.

fakta/herpes

  • Herpes type 1 gir infeksjon på lepper og herpes type 2 gir infeksjon på kjønnsorgan. Det er viktig å være klar over at type 1 kan gi infeksjon på kjønnsorgan.
  • Ca. 20 prosent av befolkningen har herpes.
  • Du behøver ikke være «lett på tråden» for å få herpes, men smittefaren øker med hyppig partnerbytte.
  • Sykdommen er ikke livstruende.
  • Man kan ha et godt seksualliv selv om man har herpes.
  • Tilstanden kan behandles.
  • For å unngå smitte: bruk kondom!

Kilde: GlaxoWellcome

UMULIG Å BLI KVITT: - Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt herpesviruset. Derfor er det viktig å bruke kondom, også ved oralsex, sier overlege Turid Thune.